orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Az e-Bug verseny legjobbjai a „Nyerő ötös” és a „SágújCsajok”

2014.10.01. Nyomtatás
Twitter

Konferenciával és gazdag játékos programmal zárult a 2013/2014-es tanévben a 6-11 és 12-16 éves korosztály számára meghirdetett e-Bug vetélkedő. A háromfordulós verseny az utolsó pillanatig nyitott volt: a döntőbe jutott legjobb 5-5 csapat közül a résztvevők szavazatai döntötték el az elsőséget. A budapesti záró rendezvényen így az elsőknek kijáró jutalmat az alsósok közül legjobbnak bizonyult Fejér megyei gárda, a Zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola „Nyerő ötös” csapata, míg a 12-16 évesek között a Nógrád megyei Ságújfalui Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „SágújCsajok” csapata vehette át.

Az e-Bug 18 ország – köztük Magyarország – közreműködésével jött létre egy 2005-ben, az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága (DG SANCO) által kiírt európai uniós pályázat nyomán. 2014-re az EU 28 tagállama közül már 26 ország, valamint Szaúd-Arábia gyerekei játszanak az internetes ismeretterjesztő programmal. Az e-Bug egy iskolai, 6-16 éves diákok számára megalkotott oktatási forrásanyag, amely mindenki számára elérhető a www.e-bug.eu weboldalon. A program használatával javulhat a kéz- és légúti higiénia, a felelős antibiotikum használattal kapcsolatos ismeret, gyakorlat; és felkelthető az érdeklődés az egészségtudatos magatartás iránt. A feladatok egy részét internetes felületen kellett megoldani, másik részük a diákok alkotókészségét, kreativitását tette próbára. A játék egyes fordulóit az iskolákban rendezték meg.

A játékot két korcsoportban, 5-5 fős csapatok számára hirdette meg a hazai programgazda, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztálya. Az e-Bug vetélkedő egy előselejtezőből és azt követően 3 fordulóból állt. A döntőbe a legjobb 5 csapat jutott. Az 1-5. osztályosok közül a Mákvirágok (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Dombrádi Móra Ferenc Általános Iskola és Gimnázium), a Mikroba-kémlelők (Pest megye, Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola), a Nyerő ötös (Fejér megye, Zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola), a Tudósok (Baranya megye Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola) és a Zöldmanók (Somogy megye, Barcsi Általános Iskola Arany János tagiskola). A 6-10. osztályosok közül a döntő résztvevője voltak a Nádasdi zöld békák (Vas megye, Nádasdi Széchenyi István Általános Iskola), a Penicillik (Tolna megye, Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola), a SágújCsajok (Nógrád megye, Ságújfalui Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola), a Sajtok (Budapest, Babits Mihály Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola) és a Virulók (Hajdú-Bihar megye, Középkerti Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola). Az országos záró konferencián a döntőbe jutott csapatok pályamunkáira (poszter, videofilm) szavazhattak a résztvevők, ezzel alakítva ki a végső sorrendet. Minden döntős csapat ajándékcsomagot kapott, az elsők ezen felül ajándékutalványt. Igazi meglepetésként állatkerti séta is várta a legjobbakat a hazautazás előtt.

A 2013/2014-es tanév második félévében kialakított magyarországi e-Bug hálózatban részt vevő megyék összesített értékelése alapján Csongrád, Somogy, Tolna, Budapest és Pest, valamint Heves megye szerepelt a legeredményesebben. Az ezekben a megyékben dolgozó e-Bug koordinátorok (a népegészségügyi szakigazgatási szervek munkatársai) egy-egy, az e-Bug játékban, az egészségfejlesztésben felhasználható, a helyes kézmosást oktató bemutató készletet vehettek át.

A verseny képekben: 

 

A győztes kisdiákok Fejér megyéből

 

A felsősök győztes csapata Nógrád megyéből

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu