orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Gyakorlatban is elsajátítható az egészséges főzés

2012.04.10. Nyomtatás
Twitter

Konyhatechnológiai fogásokat, az egészséges ételkészítés fortélyait tanulhatják meg mindazok, akik részt vesznek az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főzőiskolájának valamelyik foglalkozásán. A Főzés 6alma Főzőiskola azt a missziót vállalta fel, hogy avatott szakértő irányításával a gyakorlatban sajátíthatják el a résztvevők egy-egy menüsor elkészítését.

Egy-egy tanfolyami alkalmon maximum 8 fő vehet részt, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a program. Az egyes fogások elkészítésének minden fortélyát elsajítáthatják ily módon a jelenlévők. Áprilisban az alábbi tematikájú főzőiskolákra lehet jelentkezni:

1. STOP SÓ

Kutatási eredmények sokasága támasztja alá, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel. Ezen a tanfolyamon kevesebb sóval, természetes ízesítő anyagok felhasználásával készíthetnek az érdeklődők ízletes, egészséges ételeket, a megszokottól eltérő, de otthon is alkalmazható konyhatechnológiával.

2. Sportolók táplálkozása

A kívánt sportteljesítmény elérésében a megfelelő táplálkozásnak, ezen belül is az optimális szénhidrátbevitelnek kiemelt jelentősége van. A tanfolyamon ezekben kívánnak segítséget nyújtani, elméletben és gyakorlatban egyaránt minden sportolónak, és azoknak is, akik csak kíváncsiak a sporttáplálkozás rejtelmeire.

3. Cukorbetegség

Ezen a tanfolyamon hasznos tanácsokat kívánnak nyújtani a helyes életvezetés kialakításához, megismertetik a résztvevőkkel, hogy az étkezések során elfogyasztott élelmiszerek vércukoremelő hatása milyen sok tényezőtől függ, továbbá számos praktikát sajátíthatnak el, hogy a megváltozott étrend betartása ne okozzon nehézséget a mindennapokban.

Program indul majd közétkeztetési szakemberek számára „közétkeztetés másképpen” címszóval, „hazaiból nem hagyományosan”, vagy a túlsúlyos és elhízott gyerekeket és szüleiket célzó „finoman egészségeset”, „zöldségek, gyümölcsök az egészségért” című tanfolyamok is. Egyes tanfolyamok rövidek, mások pedig hosszabbak, sorozatszerűek lesznek, a témától és a gyakorlati igénytől függően. Erről többet is megtudhatnak rövid videónkban, http://youtu.be/rYB8SvSmL9U melyben Martos Éva, az OÉTI főigazgató főorvosa beszél a főzőiskoláról.

Jenei Tamás, a Sodexo Magyarország Kft. szakmai séfje pedig arról mondja el tapasztalatait http://youtu.be/YTz41tPxQBE, hogy miként lehetne a gyerekek, fiatalok ízlését megváltoztatni.

A táplálkozásnak az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében kulcsszerepe van. A legtöbb krónikus megbetegedés, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú diabetes, a rák kockázati tényezői között döntő jelentősége van a helytelen táplálkozás okozta elhízásnak és a mozgásszegény életmódnak. Számos kutatás erősítette meg, hogy fiatal korban kell elkezdeni a táplálkozással, életmóddal kapcsolatos oktatást, de természetesen minden életkorban elengedhetetlen az új ismeretek megszerzése és a meglévők bővítése. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) már több mint 60 éve munkálkodik a lakosság tudatos egészséges nevelésén, együttműködve a társintézményekkel és a civil szervezetekkel.

A tanfolyamok időpontjáról, a jelentkezés módjáról tájékozódhatnak az alábbi honlapon:

http://www.oeti.hu/index.php?m1id=13&m2id=239

A főzőtanfolyamon való részvétel díja 12.700 Ft.

 

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu