orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Egészségre veszélyes ólomöntő játék került forgalomba

2011.01.24. Nyomtatás
Twitter

2011. január 14-én állampolgári bejelentés érkezett a Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Kémiai Biztonsági Csoportjához.

A bejelentés a Lidl Magyarország Bt. egy élelmiszerüzletében látott, ólomöntő készlet lakossági forgalomba kerülésére hívta fel a figyelmet. Az átlátszó műanyag fedelű lapos dobozba csomagolt ólom öntőkészlet, 12 ólomöntvény figurát és olvasztó kanalat tartalmaz. Címkéjén a következő figyelmeztetések olvashatók: „14 év alattiak számára nem alkalmas. Lenyelés esetén az egészségre káros! A beszennyezett tárgyakat és felületeket alaposan tisztítsa meg. Élelmiszerektől, italtól, állateledeltől és használati cikkektől távol tartandó! 87 % ólmot tartalmaz.”

Az Európai Unió területén, így Magyarországon sem hozhatók lakossági forgalomba ólomvegyületek. Az ólom magzatkárosító, és fejlődési rendellenességeket okozó hatása igazolt. Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutató Ügynöksége szerint az ólom és szervetlen vegyületei 2B kategóriás (állatkísérletekben bizonyítottan rákkeltő hatású) vegyi anyagok. Az Ügynökség ólom és vegyületeinek emberekre gyakorolt rákkeltési kockázatainak vizsgálata

során megállapították, hogy a szervetlen ólomvegyületek valószínűsíthetően rákkeltő hatásúak az emberi szervezetre is.

Hatósági ellenőrzések nyomán megállapításra került, hogy a 87% ólmot és 13% antimont tartalmazó öntőkészlet Németországból érkezett hazánkba, összesen 2700 db, melyből 1314 már értékesítésre került.

A nem értékesített termékek forgalmazását megtiltó és a kiszállított termékek visszagyűjtését elrendelő határozat kiadása, valamint a kémiai biztonság szabályainak súlyos megsértése és a lakosság egészségének veszélyeztetése miatti kémiai terhelési bírság kiszabása folyamatban van.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a termékek darabkáinak lenyelése, gőzeinek belégzése az egészségre káros hatással lehet, valamennyi életkorban. Élelmiszerektől, italoktól, állateledeltől és használati cikkektől távol tartandók. A szervezetbe történő bejutása a légutakon kívül a bőrön és a szennyezett kéz közvetítésével a szájon át is lehetséges. Az ólom a szervezetben raktározódik, nehezen ürülő fém. A környezetbe kikerülve a növényeken, vagy azok gyökereiben felhalmozódik és a táplálkozási láncba bekerülve ismét az élő szervezetbe jut. Az egészségi ártalom megelőzése érdekében semmilyen célra ne használja fel az öntő készletet. Az ólommal szennyezett tárgyakat és felületeket alaposan meg kell tisztítani nedves eljárással. Az ólomöntő készlet és annak hulladéka veszélyt jelent a családra és a környezetre egyaránt, ezért kommunális hulladékgyűjtőbe nem kerülhet. Az elhasznált öntvényeket, illetve a készletet Lidl Magyarország Bt. visszagyűjti.

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu