orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Egy Príma ÁNTSZ-es

2010.11.24. Nyomtatás
Twitter
A Magyar Sport kategória Prímája Monspart Sarolta

 2010. november 24.

A Legjobb a legjobbak között – ezt jelenti a Príma Primissima, amelynek díjátadóját idén december 3-án tartják. Az elismerést Demján Sándor üzletember a Vállalkozók Országos Szövetsége támogatásával alapította 2003-ban. A hivatalos honlap szerint a cél: a magyar értelmiség eredményeink megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének erősítése. Az alapítványi formában felajánlott és tíz évre szóló több mint két milliárd forintot évente osztják ki a kiemelkedő tevékenységet felmutató nyertesek között.

Az idei Prímák között, a Magyar Sport kategóriában Buzánszky Jenő labdarúgó, az Aranycsapat tagja és Erdei Zsolt ökölvívó mellett ott van Monspart Sarolta tájfutó, sífutó, sportvezető, aki jelenleg az ÁNTSZ Országos Egészségfejlesztési Intézetbendolgozik osztályvezetőként.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok. Az első nőEurópában , aki három órán belül futotta le a maratoni távot. Jelenlegi munkájában arra buzdítja az embereket, hogy éljenek egészségesen és mozogjanak sokat. Kiemelt feladatának tekinti a nők, a családok egészséges életmód karmestereinek egészséges életmódját.

1960-ban a Budapesti Pedagógus színeiben kezdett futni, 1969-ben igazolt át a Budapesti Spartacushoz . 1964 és 1977 között 14 magyar bajnoki címet nyert tájfutásban . Sífutásban a Vasas SC versenyzőjeként hat magyar bajnoki címet szerzett. 1972-ben első nem skandinávként győzött a Csehszlovákiában rendezett tájfutó világbajnokságon. 1978-ban maratoni futásban lett világbajnoki ezüstérmes. Közben elvégezte az ELTE matematika-fizika szakát, és a Testnevelési Főiskola sportszervező és szakedző szakát; Németországban és Ausztriában az egészségmegőrzéssel kapcsolatos tanulmányokat folytatott. Sporteredményei mellett számos elismerést szerzett a civil életben, munkája során is, a többi között Batthyány Strattmann László díjjal, továbbá a Köztársaság Elnökének Érdemérmével tüntették ki korábban.

Gratulálunk a jelöltséghez!

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu