orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Egyre kevesebben fordulnak orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel

2011.04.28. Nyomtatás
Twitter

2011. április 18. és 24. között a becslések szerint 2600 fő kereste fel háziorvosát influenzaszerű tünetekkel, ez 35 százalékkal kevesebb mint egy héttel korábban.

Az országos adatok szerint a legtöbb beteg – az összes eset 38,5 százaléka – továbbra is a fiatal felnőttek (15-34 évesek) közül kerül ki. Őket a 35-59 éves korosztály követi 30 százalékos aránnyal.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint a 16. naptári héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt hét beteg igényelt kórházi ápolást, nyolc beteg intenzív ellátást és 8 beteg esetében volt szükség gépi lélegeztetésre.

A jelenlegi szezonban 2011. április 24-ig az ÁNTSZ 89 olyan halálesetről értesült, amely influenza megbetegedéssel hozható összefüggésbe. Az elhunyt személyek közül 85 betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus, 4 betegnél az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok.

Az elmúlt héten 23%-kal kevesebb influenza-gyanús betegtől származó minta érkezett a virológiai laboratóriumokba az előző hetihez képest. A feldolgozott 27 vizsgálati anyag virológiai vizsgálata során egy esetben sem igazolták influenzavírus jelenlétét.

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 16. héten az influenzaszerű megbetegedések becsült száma igen alacsony volt.

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu