orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Egyre magasabb a levegőben a parlagfű pollenkoncentrációja!

2010.08.27. Nyomtatás
Twitter

2010. augusztus 26.

A parlagfű szezon csúcsa felé közeledünk, a legmagasabb napi koncentrációk augusztus végén, szeptember első két hetében várhatók.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata jelenleg 18 állomáson monitorozza a levegő pollenkoncentrációját. Az elmúlt évekkel igen nehéz összevetni a jelenlegi adatokat, mivel a szezon egy héttel később indult, és még nem érte el a csúcsot. A tavalyi napi maximumot Mosdóson mérték augusztus 28-án, 1466 pollenszem/m³ feletti értékkel.

A parlagfű pollen napi koncentrációjáról a http://oki.wesper.hu/ oldalon lehet tájékozódni, Budapest adatait minden nap frissítjük. A többi város heti pollenszennyezettségéről legkésőbb a következő hét péntekén frissülnek az adatok, amelyek a napi értékek alapján súlyozott heti átlag koncentráció kategóriák. A kategóriákról azt kell tudni, hogy az alacsony koncentráció (0-9 pollen/m³ /nap) még általában nem okoz tüneteket. A közepes (10-29 pollen/m³) az érzékeny betegeknél már enyhe tüneteket vált ki, a magas kategória (30-99 pollen/m³) már minden betegnél tüneteket okoz, az igen magas kategória (100 pollen/m³ /nap felett) pedig minden parlagfű allergiásnál erős tüneteket vált ki.

A pollen allergiások számát csak becsülni tudjuk, amely mintegy 1,5-2 millió lehet. A pollenallergiások 40-60%-a allergiás a parlagfűre. A parlagfű irtásra irányuló intézkedések valószínűleg csökkentik a légköri pollenkoncentrációt, irtás nélkül még nagyobb lenne a szennyezés.

Néhány jó tanács: a parlagfű allergiások augusztus-szeptemberben elsősorban a magas hegyekben tudnak zavartalanul üdülni. Már a horvát tengerpart sem parlagfűmentes. A Földközi-tenger vidékeit fel lehet keresni, a parlagfű nem él meg a nagyon meleg, száraz területeken. Ha autóban utazunk, ne nyissuk ki az ablakot, jó, ha az autó pollenszűrésre is alkalmas levegőszűrővel felszerelt.

A parlagfű allergiások virágzási időben ne irtsanak parlagfüvet, nem tanácsoljuk, hogy leheveredjenek a fűre, hiszen földközelben még magasabb a pollenkoncentráció, mint amit a csapdák befognak.

Ha magas a légköri pollenkoncentráció, azt ajánljuk, hogy a parlagfű allergiások minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, elsősorban 10.00-14.00 óra között. A déli órákban a legmagasabb ugyanis a napi pollenkoncentráció. Szellőztetni éjfél és hajnali négy óra között tanácsos.

A lakásban gyakran kell porszívózni, hasznos a vizes lemosás, felmosás is. Gyakran mossanak hajat a pollenallergiások, hogy eltávolítsák a hajra tapadó pollenszemeket, mert azok éjszaka a párnára tapadva és belélegezve okozhatnak problémát. Hasonló okokból ajánljuk a gyakori ruhaváltást is. A kimosott ruhát ne szárítsák a szabadban! A cipőket is tanácsos gyakran letisztítani nedves ruhával, hogy a rátapadt pollenszemeket eltávolítsuk!

ÁNTSZ Országos Környezet-egészségügyi Intézet

ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu