orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Tisztelgés elődeink előtt Fejérben

2014.11.03. Nyomtatás
Twitter

Nem velünk kezdődött a világ és nem is velünk végződik: megkerestük elődeink, volt tisztiorvosok még fellelhető sírjait Székesfehérvár egyik temetőjében. Mert tudnunk kell, hogy kik voltak eleink és ezen az ünnepen különösen fontos emlékezni rájuk. Dr. Almási Ferenc járási tiszti főorvos és kollégái megtisztították, rendbe rakták régvolt tiszti főorvosok sírjait és október 31-én kis megemlékezést rendeztek. A kezdeményezést támogatta a járási kormányhivatal és csatlakoztak hozzá a megyei népegészségügyi szerv dolgozói is.

Felkerestük többek között dr. Major Ferenc nyughelyét, aki 1854-ben született, 1884-től volt Székesfehérvár tiszti főorvosa és kollégájával, utódjával a tisztségben, dr. Bierbauer Viktorral megalapította a helyi mentőcsapatot 1892-ben. Beszerzett egy hordozható gőzfertőtlenítő berendezést és létrehozta a városi fertőtlenítő állomást. A kolera-járvány megfékezésében elért sikerekért kitüntette a város. A mentőcsapat évente majdnem kétszáz lakás fertőtlenítését végezte el és mentőfeladatokat is elláttak. Dr. Major Ferenc 1896-ban lemondott tisztségéről (politikai pályára lépett Szombathelyen), tisztjét dr. Bierbauer Viktor vette át.

Mindkettőjüket a város által adományozott díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra.

1998-ban hunyt el dr. Lehrner Lóránt nyugalmazott megyei tiszti főorvos, akit még több kollégánk ismert, együtt dolgozott vele.

A megemlékezésen elhatároztuk, hogy összegyűjtjük a Fejér megyében tevékenykedett tiszti orvosok, főorvosok névsorát és legfontosabb tetteit, hogy utódaink is tudják, kinek folytatják munkáját, milyen nagyszerű múlt folytatói lehetnek a népegészségügyben.

Székesfehérvári Járási Kormányhivatal Járási Népegészségügyi Intézete

 Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

A megemlékezés képekben: 

 

 

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu