orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Előttünk a strandszezon!

2011.05.20. Nyomtatás
Twitter

Az idén eddig nem tapasztaltak kirívó szabálytalanságot a strandok, fürdők közegészségügyi ellenőrzésekor a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei és a kistérségi népegészségügyi intézetek.

A fürdőszezon kezdetekor, a strandfürdők nyitását megelőzően a hatóság szakemberei helyszíni szemlét tartanak, amely többek között kiterjed a medencék és környezetük, a kerti zuhanyzók, a vendégek által használt pihenőterület, a szociális- és mellékhelyiségek állapotára, tisztaságára, rendezettségére, a hulladékkezelésre, az elsősegély nyújtó helyek meglétére, az uszodamesteri felügyelet biztosítására, az üzemeltetéshez szükséges engedélyek, dokumentumok meglétének ellenőrzésére.

Munkatársaink kirívó szabálytalanságot nem tapasztaltak, intézkedtek, hogy az észlelt kisebb hiányosságokat kijavítsák. Tipikusan ezek közé tartozik például a burkolatok töredezettsége, a pihenőterület rendezetlensége, uszodamesteri felügyelet nem előírás szerinti biztosítása.

A medencéket tápláló víz és a medencék vizének minőségét laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik. Az idei tapasztalatok alapján megállapítható, hogy az üzemeltetők felkészültek, illetve folyamatosan készülnek a fürdőszezon megkezdésére, törekednek a jó higiénés helyzet kialakítására és fenntartására, együttműködnek a hatósággal.

Az eddig elvégzett vízminőségi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a vízminőség megfelelő. Tekintettel arra, hogy a strandok egy részét június hónapban nyitják meg, a vizsgálatok számos helyen még folyamatban vannak. A 2010. és a 2009. év adatainak összehasonlítása alapján elmondható, hogy a hatósági vízminták kifogásoltsága vízforgatós medencék esetében 40%-ról 27%-ra csökkent. A töltő-ürítő rendszerű medencék esetében azonban 48%-ról 56%-ra emelkedett a kifogásolt hatósági minták száma.

A fürdőközönség figyelmét felhívjuk arra, hogy megfelelő magatartásukkal nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a strandolás kellemes élmény legyen. Lázas, beteg ember a strandokat ne látogassa. A szülők fordítsanak gondot gyermekeikre, soha ne hagyják őket felügyelet nélkül. A fürdők és a fürdővíz tisztaságának fenntartásához nem csak az üzemeltetők gondosságára van szükség. Fontos, hogy a vendégek a fürdést megelőzően használják a zuhanyzót, illetve a lábmosókat is.

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu