orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Emlékülés Fodor József és Fenyvessy Béla tiszteletére

2013.03.28. Nyomtatás
Twitter

A Magyar Higiénikusok Társasága évről évre szívonalas tudományos ülésen tiszteleg a hazai közegészségügy nagyjai, Fodor József és Fenyvessy Béla emléke előtt. Az idén is Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Fodor termében került sor az emlékülésre, az emlékérmek átadására, majd ezt követően Fodor József szobrának és domborművének megkoszorúzására. Az emlékülésen hagyomány, hogy a kitüntetettek előadással köszönik meg az elismerést.

Dr. Páldy Anna, a Magyar Higiénikusok Társaságának elnöke jelentette be az emlékülés résztvevőinek, hogy az idei évben kik vehetik át a rangos kitüntetéseket. A laudációkat dr. Oroszi Beatrix, a Társaság főtitkára mondta el.

Fodor József Emlékérmet kapott prof. dr. Kiss István (Pécsi Orvostudományi Egyetem Orvosi Népegészségtani Intézet), aki emlékelőadásában összefoglalta a XXI. századi közegészségügy aktuális problémáit, részletesen elemezve a daganatmegelőzés, a daganatok iránti egyéni érzékenység kérdéskörét. Fenyvessy Béla Emlékérmet vehetett át dr. Maráczi Gabriella (Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) és dr. Milassin Márta (Országos Epidemiológiai Központ). Dr. Maráczi Gabriella emlékelőadása a közétkeztetés megújításával foglalkozott, felidézve három év küzdelmét a harmincéves beidegződésekkel szemben. Dr. Milassin Márta az Országos Közegészségügyi Intézetben, majd  az Országos Epidemiológiai Központban végzett fertőtlenítés- és sterilizálás-kutatás elmúlt 60 évét foglalta össze.  Szendei Ádám Emlékérmet vehetett át dr. Schoket Bernadette, aki előadásában végigvezette a hallgatóságot a környezetegészségügy szolgálatában végzett biomarker kutatáson. Hagyomány, hogy az emlékülésre a Fiatal Higiénikusok Országos Fóruma I. díjas előadása is meghívást kap. 2012-ben a díjat Hamza János (Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) érdemelte ki. A „Menza Minta = Mintamenza. Egy munkatervi feladat kapcsán elénk táruló lehetőségek kihasználása” című előadását nagy érdeklődéssel hallgatták a jelenlévők.

Ezt követően az emlékülés résztvevői megkoszorúzták Fodor József mellszobrát, majd átvonultak az „A” épület falán elhelyezett domborműhöz, ahol szintén tisztelegtek a hazai közegészségügy apostola emléke előtt.

Az emlékülés képei:

Dr. Páldy Anna elnök megnyitója

Prof. Dr. Kiss István

Dr. Maráczi Gabriella

Dr. Milassin Márta

Dr. Schoket Bernadette

Hamza János

Az emlékülés résztvevői

Fodor Jószef mellszobra előtt az előadók és dr. Páldy Anna (baloldalt) elnök

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu