orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

ENDWARE munkaülés Budapesten

2014.11.06. Nyomtatás
Twitter

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közös szervezésében 2014. október 27-28-án rendezték meg az európai ivóvízminőség szabályozásával foglalkozó szakemberek európai hálózatának (ENDWARE) soron következő munkaülését Budapesten. 

Az ENDWARE csoport hathavonta ülésezik. Célja, hogy az ivóvízminőség felügyelet során európai szinten jelentkező módszertani, technológiai és szabályozási problémák és tapasztalatok megvitatására szakmai fórumot biztosítson. A hálózat közvetlen kapcsolatot és tanácskozást tesz lehetővé a képviselők és az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága között az ivóvíz minőségi követelményeinek európai szabályozásának körszerűsítését, az EU ivóvízirányelv (EU Drinking Water Directive 98/83/EC) felülvizsgálatát illetően.

A rendezvényt 2014. október 26-án, az értekezlet előestéjén, informális vacsorával nyílt meg. A hétfői értekezleti napon dr. Dura Gyula főigazgató (OKI) köszöntötte a résztvevőket, majd a délelőtti szekcióban főként a hazai helyzetet bemutató előadások hangzottak el. Dr. Vargha Márta (OKI) a hazai ivóvízminőségről, dr. Kiss András László (BM) Magyarország ivóvízminőség javító programjáról számolt be, míg Major Éva (Fővárosi Vízművek) a Fővárosi Vízművek tevékenységét mutatta be. Ezt követően Tobias Biermann, az Európai Bizottság Környezetvédelmei Főigazgatóságának tisztviselője vezetett kerekasztal beszélgetést az ivóvíz irányelvvel és a Right2Water kezdeményezéssel kapcsolatban.

Délután szakmai kirándulással folytatódott a program, mely a MAVÍZ és a Fővárosi Vízművek támogatásával valósult meg. A csoport a Gellérthegyi Víztárolóban található Gruber József medencében tett látogatást.

A keddi értekezleti nap az ENDWARE tagok előadásaival, beszámolóival illetve kerekasztal beszélgetésekkel telt. Az értekezlet fő témája az ivóvízbiztonság kockázatalapú értékelésének bevezetése, az ivóvízzel érintkező anyagok, a víz újrahasznosítása és az ivóvíz irányelv jelenleg zajló felülvizsgálata volt. Az értekezlet az eredmények összegzésével és a következő ülés megtervezésével zárult.

A tavaszi munkaülést Olaszország szervezi, időpontja és helyszíne várhatóan 2014. április 13-14. Róma.

A munkaülés képekben: 

 

 

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu