orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Minden negyedik esetben alkohollal együtt fogyasztották a fiatalok az energiaitalt

2012.02.22. Nyomtatás
Twitter

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011. november 1. óta gyűjti és feldolgozza az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait. A 2011. november 1. - 2012. február 15. közötti időszakban országosan 161 energiaital fogyasztással összefüggő eseményről kapott jelzést az OTH. Minden negyedik esetben alkohollal együtt itták a fiatalok az energiaitalt, ami súlyos aggodalomra ad okot – figyelmeztet újra az országos tisztifőorvos.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz az ország egész területéről érkeznek a mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletekről, a gyermekorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskolákból a jelzések az energiaital túladagolásról.

Az esetek száma területi bontásban: Baranya: 35, Bács-Kiskun: 11, Békés: 2, Borsod-Abaúj-Zemplén: 4, Budapest és Pest megye: 11, Csongrád: 6, Fejér: 11, Győr-Moson-Sopron: 3, Hajdú-Bihar megye: 3, Heves: 1, Jász-Nagykun-Szolnok: 6, Komárom-Esztergom: 1, Nógrád: 1, Somogy: 3, Szabolcs-Szatmár-Bereg: 19, Tolna megye: 4, Vas: 1, Veszprém: 32, Zala: 6 eset (1 fő külföldi állampolgárról az Országos Mentőszolgálat adott jelentést, tartózkodási helyéről nincs információ).

A védőnők, gyermekorvosok, orvosi ügyeletek, általános-, és középiskolák, valamint az Országos Mentőszolgálat jelentései alapján az energiaital fogyasztásával összefüggésbe hozható 161 esetből 137 fiút (85 %), 24 pedig lányt érintett.  Az esetek száma életkori megoszlásban: 8-10 éves 4 fő, 11-12 éves 22 fő, 13-14 éves 37 fő, 15-16 éves 31 fő, 17-18 éves 23 fő, 19-nél idősebb 44 fő.

Az érintettek egy része rosszullétét megelőzően több dobozzal is fogyasztott energiaitalt. Az elfogyasztott, rosszullétet kiváltó energiaital mennyiség fejenként két decilitertől a 3 literig terjedt, átlagban 1-20 (!) doboz között változott.

Az energiaital fogyasztása reggel 29, délelőtt 53, délután 81, este 37, éjszaka 10 esetben történt. Az érintettek egy része több napszakon keresztül is fogyasztott energiaitalt rosszullétét megelőzően.

Az energiaital fogyasztásának helye 73 esetben otthon, 31 esetben iskolában, 5 esetben szórakozóhelyen, 21 alkalommal baráti társaságban, 43 esetben egyéb helyen (utcán, játszótéren, focipályán, kollégiumban, vasútállomáson, munkahelyen) történt. Az érintettek egy része több helyszínen is fogyasztott energiaitalt rosszullétét megelőzően.

Az energiaitalt 40 esetben (25%) alkohollal, 121 esetben pedig magában fogyasztották.

Hatvanhat főt (41%) kellett állapota miatt egészségügyi ellátásban részesíteni. A túladagolásnak 158 esetben nem volt utóhatása, 2 esetben maradandó következménye (magas vérnyomás) alakult ki. Egy haláleset is előfordult, amely közvetlenül nem hozható összefüggésbe az energiaital fogyasztással, de a fogyasztás körülményei hozzájárultak a halál bekövetkeztéhez.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu