orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Mikor szabható ki egészségügyi bírság?

2010.04.02. Nyomtatás
Twitter

2010. április 2. 

A hónap elején hatályba lépett jogszabály alapján az ÁNTSZ, mint egészségügyi államigazgatási szerv lakossági bejelentés alapján eljárást indíthat annak megállapítására, hogy a bejelentésben kifogásolt egészségügyi szolgáltatónál valóban megsértették-e a közegészségügyi-járványügyi jogszabályokban foglaltakat, illetve megállapítható-e az egészségügyi szolgáltató súlyos szakmai szabályszegése. Ha igen, akkor 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő összegben, úgynevezett egészségügyi bírság szabható ki.

A bírság kiszabásakor az eset összes körülményét figyelembe kell vennie az ÁNTSZ szakembereinek. A 2009. évi CLIV. Törvény az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény módosítása valamint a 79/2010.

(III. 25.) Korm. rendelet Az egészségügyi államigazgatási szerv eljárásában kiszabott egészségügyi bírság megfizetésének részletes szabályairól alkalmazására megtörtént a felkészülés: március 17-31. között valamennyi régióban az Országos Tisztifőorvosi Hivatal jogi főosztálya szakmai felkészítést végzett.

Az ÁNTSZ a bírságból származó bevételeket az egészségügyi miniszter jóváhagyásával a hatósági ellenőrzések és vizsgálati módszerek folyamatos fejlesztésére, szakemberek képzésére, valamint a szakfelügyeleti és közegészségügyi-járványügyi tevékenység fenntartására fordíthatja.

ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu