orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Óvatosan a fagyállóval!

2012.11.28. Nyomtatás
Twitter

A téli időjárás és az egyre alacsonyabb hőmérséklet hatására minden autós igyekszik felkészülni a biztonságos közlekedésre. Ennek részeként az ablakmosó folyadékot a gépkocsikban téli mosófolyadékra cserélik és a motor hűtőfolyadékában is ellenőrzik a fagyálló mennyiségét. Számos fagyálló és egyes téli szélvédőmosó termék etilén-glikolt tartalmaz, mely vegyi anyag súlyos egészségkárosodást is okozhat! A biztonságra ezen termékek felhasználása és tárolása során fokozottan törekedni kell! 

Annak ellenére, hogy ezeket a termékeket gyakran élénkszínű adalékanyagokkal (kék, zöld, piros) hozzák forgalomba, minden évben nagy számban fordul elő etilén-glikol fogyasztása miatti mérgezés.

Az etilén-glikol alapvetően színtelen, édeskés ízű folyadék. Ha valaki megissza, annál az alkoholos állapothoz hasonló érzés alakul ki, azonban ez a heveny mérgezés tünete! Súlyos mérgezéshez, visszafordíthatatlan vesekárosodás kialakulásához már néhány deciliter elfogyasztása is elegendő lehet.

Javasoljuk, hogy az ablakmosó tartály feltöltését, a fagyálló folyadék bevizsgálását, esetleges utántöltését bízzuk szakemberre! Lehetőleg ne tartsunk otthon etilén-glikol tartalmú fagyálló terméket. Ha mégis, vegyük komolyan a veszélyes besorolású termékeken olvasható „Gyermekek kezébe nem kerülhet” figyelmeztető mondatot! Az etilén-glikol tartalmú fagyálló termékeket a földön, a talajszint közelében, könnyen hozzáférhető helyen ne tároljuk! Élelmiszerek közelében soha ne tartsuk, törekedjünk a zárható tároló biztosítására.

Ha valaki nem használja fel a fagyállót, ablakmosót teljes egészében, akkor se öntse át a megmaradt folyadékot másik, kisebb üvegbe. Ha mégis, akkor azt feltétlenül címkézze fel jól látható módon. A megfelelően lezárt üveget mindenképpen olyan helyre tegye, ahol gyermek nem érheti el. 

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu