orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Tisztelgés nagy elődeink előtt: Fodor József és Fenyvessy Béla emlékülés

2012.03.27. Nyomtatás
Twitter

A Magyar Higiénikusok Társasága március 27-én rendezte meg Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Fodor-termében a Fodor József és Fenyvessy Béla előtt tisztelgő emlékülést.A programon emlékérmek átadására is sor került (felvételünkön a kitüntetettek Fodor József mellszobra mellett).

Galántai Fodor József (1843-1901) a hazai közegészségügy „apostola”, orvos, egyetemi tanár, nemzetközileg elismert higiénikus. Fenyvessy Béla (1873-1954) higiénikus, egyetemi tanár, az orvostudományok doktora. E két neves személyiség emlékére szervez minden évben tudományos ülést a Magyar Higiénikusok Társasága, így tisztelegve a nagy elődök előtt. A programot megtisztelte jelenlétével Fenyvessy Béla unokája, dr. Kontor Elemérné is.

2012-ben a Fodor József Emlékérmet a Társaság Juhász Attilának (Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) ítélte oda, aki előadásában a térepidemiológia rendszerét ismertette, áttekintve annak lehetőségeit és korlátait. A Fenyvessy Béla Emlékérmet dr. Antmann Katalin (Semmelweis Egyetem) és dr. Fehér Katalin (Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) vehette át. Antmann Katalin előadásában személyes, higiénikusi emlékeit osztotta meg a hallgatósággal, míg Fehér Katalin a bőrrákkal, mint népegészségügyi problémával foglalkozott. A Szendei Ádám (1919-1991, belgyógyász, tudományos szakíró) Emlékérmet prof. dr. Köteles György (Országos „Frederic Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet) kapta, aki a sugáregészségügy kommunikációs dilemmáiról beszélt.

Az emlékülésen immár hagyományosan előadnak a Fiatal Higiénikusok Fóruma I. díjjal elismert szakemberei. Az idén Szax Anita és Szalay Brigitta érdemelte ki a megtiszteltetést. Szax Anita  első szerzőként (Barna Zsófia, Bánfi Renáta, Ferenczné Paluska Ildikó, Horváth Judit Krisztina, Kádár Mihály, Krisztián Erika, Pászti Judit, Sári Katalin, Vargha Márta Országos Környezetegészségügyi Intézet) dolgozatát ismertette „Utazással összefüggő halmozott legionárius megbetegedések kivizsgálása” címmel. Szalai Brigitta (Szabó Zoltán Országos Környezetegészségügyi Intézet) a „Vörösiszap minta vizsgálata in vitro citotoxicitási és Ames tesztben” című első díjas előadásával állt a publikum elé.

Az emlékülést követően a résztvevők megkoszorúzták Fodor József szobrát és emléktábláját.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu