orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Tudományos ülés Fodor József és Fenyvessy Béla emlékére

2014.03.27. Nyomtatás
Twitter

A Magyar Higiénikusok Társasága tudományos életének évi szezonnyitója immár hagyományosan a tavasszal megrendezésre kerülő Fodor-Fenyvessy emlékülés. A nagy elődök tiszteletére alapított, róluk elnevezett díjakat adják át ilyenkor. A kitüntetettek magas színvonalú előadásokkal készülnek, hogy egyrészt megköszönjék az elismerést, másrészt bepillantást engedjenek tudományos-szakmai mindennapjaik legfontosabb eredményeibe.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Fodor Termében, Budapesten megtartott emlékülésen 2014-ben a Fodor József Emlékérmet dr. Homor Zsuzsanna Budapest és Pest megye tisztifőorvosa (Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) vehette át. Előadásában Fodor József szellemiségét idézte meg a XXI. század népegészségügyében.

 

Az elismerést átvevők (balról jobbra): dr. Pék József özvegye dr. Széles Klára, dr. Papp Zoltán, dr. Homor Zsuzsanna, dr. Vargha Márta, prof. dr. Nagymajtényi László

Három Fenyvessy Béla Emlékérmet ítéltek oda az idén. Dr. Papp Zoltán (Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) az elismerés átvételét követően egy közel féléves megfeszített alkotói munka eredményét tárta a résztvevők elé, melyben egyes vektor közvetítette megbetegedések területi vizsgálatát ma még újdonságnak számító térinformatikai módszerekkel elemezte. Dr. Vargha Márta (Országos Környezetegészségügyi Intézet) a kitüntetést megköszönő előadásában a vízhigiéné napjainkban legaktuálisabb összefüggéseivel foglalkozott. Egy posztumusz díj átadására is sor került, melyet a közelmúltban elhunyt tisztifőorvos (Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve), Dr. Pék József özvegye, dr. Széles Klára meghatott szavakkal köszönt meg, a felállva tapsoló résztvevők előtt.

Az emlékülés hagyománya, hogy a Szendei Ádám Díjat is ekkor adják át, melyet 2014-ben prof. dr. Nagymajtényi László (SZTE ÁOK Népegészségtani Intézete) vett át. Előadása az egészségügyben dolgozók szerepét taglalta az egészségfejlesztésben, számos elgondolkoztató kérdést is megfogalmazva. Ugyancsak hagyomány, hogy az előző évi Fiatal Higiénikusok Fórumán I. díjas előadás is bemutatásra kerülhet az emlékülésen. Ezúttal ez a megtiszteltetés Zsitnyár Pétert (Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve) érte, aki a Hajdú-Bihar megyei lakosság megbetegedési viszonyainak megyén belüli területi egyenlőtlenségeit elemezte a 2011. évi háziorvosi jelentések tükrében.

Az emlékülés résztvevői végül koszorút helyeztek el a Fodor Terem aulájában álló Fodor mellszobornál és a Fodor emléktáblánál.

Az emlékülés résztvevőinek egy csoportja a Fodor emléktábla előtt.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu