orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Fókuszban a népegészségügy

2011.04.27. Nyomtatás
Twitter
  • Az államigazgatás szerepe az egészségügyi rendszer irányításában 

  • A humán erőforrás problémái az egészségügyben 

  • A határmenti együttműködés lehetőségei 

  • Roma integráció és népegészségügy 

  • Biomedicinális népegészségügyi kutatások

Több kiemelt témakör is szerepel a Népegészségügyi Tudományos Társaság XIX. Nemzetközi Kongresszusának programjában. A rendezvény helyszíne ezúttal Győr, ahol 2011. április 26. és 27. között találkoznak a népegészségüggyel foglalkozó szakemberek.


Dr. Paller Judit mb. országos tiszti főorvos megnyitja a tudományos társaság nemzetközi kongresszusát.


A tudományos tanácskozáson több előadásban foglalkoznak a roma integrációval, az ezzel kapcsolatos népegészségügyi kérdésekkel. Felmérés készült a táplálkozási szokásokról, az éhezés összefüggéseiről. Több határon túli tanulmányban mutatják be a megelőző tevékenységek eredményeit, a környezet és egyes betegségek közötti összefüggést. Az

Országos Egészségfejlesztési Intézet budapesti, VIII. kerületben zajló esélyegyenlőséget javító programját egy másik előadás ismerteti. Egy, a védőnői hálózat segítségével elvégzett vizsgálat a 2009. évi összes élveszületést dolgozza fel Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Az ÁNTSZ szervezetével és működésével foglalkozó szekcióban többek között az egészségügyi igazgatás aktuális kérdéseit vitatják meg a résztvevők. Emellett a vörösiszap katasztrófa tapasztalatairól, a globális éghajlatváltozásról, az elmúlt évi influenzaszezonról és a paksi atomerőmű környezetében élők egészségügyi állapotának vizsgálatáról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

Egy felmérés szerint a Semmelweis Egyetem IV. éves orvostanhallgatóinak közel kétharmada szerint az elvárható havi nettó orvosi jövedelem 200.000 és 400.000 forint között kellene, hogy legyen. Közel egyharmaduk pedig külföldi munkavállalást tervez. Többek között erről is szó lesz az egészségügy humán erőforrás problémáival foglalkozó szekcióban.

A kongresszuson mindezek mellett bemutatják azt az elképzelést, amely szerint internetes felületen, az úgynevezett eHealth Atlasz segítségével, térképes formában miképpen ábrázolhatók a különböző megbetegedési mutatók, az egészségi állapotot befolyásoló környezeti és társadalmi tényezők. Szó lesz a sport, a testmozgás szerepéről és a biomedicinális népegészségügyi kutatásokról is.

Népegészségügyi Tudományos Társaság
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

A Népegészségügyi Tudományos Társaság 1991-ben alakult Debrecenben, ahol a népegészségügy tudományos problémáival foglalkozó egészségügyi és egészségügyön kívüli szakterületeken dolgozó szakemberek együtt gondolkodását kezdeményezték. Az alapítók célja olyan interdiszciplináris tudományos társaság létrehozása volt, mely a népegészségügyi tudományok fejlődésének elősegítését szolgálja.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu