orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Főzőiskola – mindenkinek

2012.02.29. Nyomtatás
Twitter

Főzőiskolát indított az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, ahova mindazok jelentkezhetnek, akik szeretnék elsajátítani gyakorlatban is az egészséges főzés konyhatechnológiai fogásait.

Az OÉTI szakemberek számára is meghirdeti az egészséges ételkészítésről szóló képzéseket. A Főzés Hatalma Főzőiskola indításával az Intézet célja, hogy szakmai hátterével iránymutatást adjon különböző lakossági csoportoknak egy hiánypótló területen: az elmélet gyakorlati kivitelezésében.

A főzőiskola első programján – a 2010 óta folyamatosan zajló STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Programhoz kapcsolódóan – só nélkül, természetes ízesítő anyagok felhasználásával készíthetnek az érdeklődők ízletes, egészséges ételeket, a megszokottól eltérő, de otthon is alkalmazható konyhatechnológiával. Hazánk 2008-ban csatlakozott az Európai Bizottság által kezdeményezett európai sócsökkentő keretprogramhoz. Kutatási eredmények sokasága támasztja alá, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel. A sófogyasztás mértéke és a vérnyomás között bizonyítottan összefüggés van mindkét nemnél, minden életkorban. Magyarországon a lakosság sóbevitele az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott napi 5 gramm helyett a férfiak és nők esetén is ennek 2-3-szorosa. Ez különösen lényeges annak tükrében, hogy a halálozási okok között hazánkban is az első helyen szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek.

A Főzőiskola a későbbiekben újabb területekre és csoportokra koncentrálva folytatódik, elősegítve a táplálkozástudomány legújabb eredményeinek átadását, így az egészséges ételek készítésének gyakorlati elsajátítását.

A Startolj Reggelivel! programhoz kapcsolódó tanfolyamon a kisétkezések egyszerű és változatos példáit mutatják meg, egy következő  alkalommal pedig segítik a felkészülést a nyári olimpiára, nemcsak a sportolóknak, hanem mindenkinek, aki versenyformába szeretné hozni magát a fürdőruhaszezonig. Terveik között szerepel többek között a közétkeztetési szakembereknek szóló „közétkeztetés másképpen”, „hazaiból nem hagyományosan”, vagy a túlsúlyos és elhízott gyerekeket és szüleiket célzó „finoman egészségeset”, „zöldségek, gyümölcsök az egészségért” című tanfolyamok is. Egyes tanfolyamok rövidek, mások pedig hosszabbak, sorozatszerűek lesznek, a témától és a gyakorlati igénytől függően.

A táplálkozásnak az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében kulcsszerepe van. A legtöbb krónikus megbetegedés, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú diabetes, a rák kockázati tényezői között döntő jelentősége van a helytelen táplálkozás okozta elhízásnak és a mozgásszegény életmódnak. Számos kutatás erősítette meg, hogy fiatal korban kell elkezdeni a táplálkozással, életmóddal kapcsolatos oktatást, de természetesen minden életkorban elengedhetetlen az új ismeretek megszerzése és a meglévők bővítése. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) már több mint 60 éve munkálkodik a lakosság tudatos egészséges nevelésén, együttműködve a társintézményekkel és a civil szervezetekkel. Az intézet prevenciós programjai, mint például az HAPPY, az Egészséges is lehet finom, és a Startolj Reggelivel Program lehetőséget teremtenek arra, hogy a legfrissebb táplálkozástudományi kutatások eredményei a gyakorlatban is hasznosulhassanak, ezzel csökkentve a hazai krónikus megbetegedések számát.

A márciustól induló tanfolyamokra jelentkezni az alábbi email-címen lehet: fozes6alma@oeti.antsz.hu

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu