orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Gyógyszerhatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítők forgalmazását tiltja meg az ÁNTSZ

2010.11.08. Nyomtatás
Twitter

2010. november 8.

A Gyógyszerészet folyóirat júliusi számában „Hamisítás gyógyszerrel – gyógyszerhamisítás?” címmel cikk jelent meg, mely étrend-kiegészítőben nem megengedett, a terméken nem jelzett gyógyszer-hatóanyag jelenlétéről számol be.

Az ÁNTSZ vizsgálatot folytatott, mely során zárolta a fellelt készleteket a hatósági laboratóriumi vizsgálatok lezárásáig a Dragon Power, Satibo és UP elnevezésű potencianövelő termékek esetében.

A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a Dragon Power és Satibo készítmények tartalmaznak a Viagra hatóanyagaként ismert vegyülettel rokon gyógyszer hatóanyagot. Az UP elnevezésű termék pedig olyan összetevőt tartalmaz, mely semmilyen törzskönyvezett gyógyszerben sem található, ezért alkalmazásuk és felhasználásuknak az indikációját, hatékonyságát, biztonságosságát és kockázatát (mellékhatásait és más gyógyszerekkel való kölcsönhatását) nem ismerjük. Ezen indokok alapján a készítmény használata közegészségügyi szempontból veszélyt jelent a fogyasztóra.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet vizsgálata és értékelése alapján az ÁNTSZ megtiltja a veszélyes készítmények forgalmazását.

ÁNTSZ OTH Közegészségügyi Főosztály

ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu