orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Hatékonyabb lehet a fellépés a dohányzásra vonatkozó szabályok betartására (GYSEV közlemény)

2012.11.28. Nyomtatás
Twitter
Együttműködési megállapodás az ÁNTSZ és a GYSEV között

Együttműködési megállapodást kötött az ÁNTSZ és a GYSEV Zrt. Ennek értelmében mostantól összehangoltan ellenőrzi a dohányzási tilalom betartását a vonatokon, vasútállomásokon, és a vasúti területeken a tisztiorvosi szolgálat és a vasúttársaság. A megállapodást dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos, valamint Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója és Skála János vezérigazgató-helyettes látta el kézjegyével Sopronban.

A GYSEV Zrt. valamint az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal közötti megállapodás a korábban a MÁV-val, valamint a MÁV-START-tal kötött szerződéshez hasonlóan a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását célozza. Az együttműködés eredményeként csökkenhet a dohányzási tilalmat megszegők száma vonatokon, a vasútállomásokon és a megállóhelyeken.

A megállapodás tartalmazza többek között, hogy a személyszállító vonatokon bármikor végezhetnek ellenőrzést a népegészségügyi szakigazgatási szervek hatósági ellenőrei. Az ellenőrzés idejére – jelezve azt a jegyvizsgálónak – menetjegy nélkül felszállhatnak a vonatra, és a vonaton tartózkodhatnak az ellenőrzés végéig. A vasúttársaságok az ÁNTSZ-szel közös ellenőrzéseket is szerveznek a jövőben. Ezek célja, hogy az illegális dohányzás megszűnjön a vonatokon, állomásokon.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében 2012. január 1-től tilos a dohányzás minden személyszállító vonaton, állomásokon, megállóban, várakozó helyen. Emellett szintén tilos a dohányzás a nyílt légterű megálló, várakozó hely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül, valamint a vasúti üzemi létesítmények és a vasúti pálya tartozékainak személyforgalom számára megnyitott területein.

A megállapodás aláírásának pillanata

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu