orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Egészségi károsodást nem okoznak a hagyatékban fellelt sugárzó alkatrészek

2011.03.28. Nyomtatás
Twitter

Sugárzó tárgyakat találtak egy hagyaték felszámolása közben Budapesten. A szerencsés véletlennek köszönhetően a lakás kiürítésében részt vevők egyikénél rádióaktivitást mérő műszer volt, amely a lakásba lépve azonnal jelzett. Az ÁNTSZ OSSKI Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálata (OSKSZ) a helyszínre érkezve megállapította, hogy közel húsz olyan műszertartozék van a lakásban, amelyek mindegyike alacsony aktivitású mértékben sugárzó forrás. A tárgyak egy idős, tavaly elhunyt, életében vákuumtechnikával foglalkozó professzor gazdag műszaki gyűjteményének részei. A mérések azt igazolták, hogy a műszaki alkatrészek olyan csekély mértékben sugároznak, amely egészségkárosodást nem okozhat vagy okozhatott – nyilatkozta dr. Turai István, az OSKSZ vezetője.

Az OSSKI készenléti szolgálata lefoglalta és speciális gépjárművével elszállította további vizsgálat céljából a sugárzó alkatrészeket.

Országos „Frederic Joliot-Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu