orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Hamis? Eredeti? címmel gyógyszerhamisítás elleni kampány indult

2013.03.07. Nyomtatás
Twitter

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kezdeményezésére és koordinációjával államigazgatási szervezetek, valamint országos szövetségek fogtak össze és indítottak március 6-án kommunikációs kampányt az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorítása érdekében. A kezdeményezéshez az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága készséggel csatlakozott.

A 2013. március 6-a és 31-e között futó kampány célja egyrészt, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra a veszélyre, amit a nem biztonságos forrásból, legfőképpen internetes vásárlásokból származó gyógyszerek alkalmazása jelent, másrészt, hogy ismertesse a biztonságos gyógyszervásárlás feltételeit.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságot a kampánybejelentő sajtótájékoztatón Páva Hanna helyettes államtitkár képviselte, aki felszólalásában kiemelte, hogy a 2013. július 1-jétől hatályos új Btk. önálló tényállásként nevesíti az egészségügyi termékek hamisítását, bünteti a hamis gyógyszerek gyártását, terjesztését és minősített esetként kezeli, ha a visszaélés halált okoz, illetve ha azt egészségügyi dolgozó vagy gyógyszergyártó követi el. Elmondta továbbá, hogy Magyarországon még nem került hamis gyógyszer a legális kereskedelmi láncba és a gyógyszertárakban kapható gyógyszerek teljes mértékben biztonságosak. Emellett bejelentette, hogy a 2013. március 1-től hatályba lépett szabályozás értelmében az ÁNTSZ honlapján megtalálható legális magyarországi webpatikák listáját az adott szolgáltató honlapján is közvetlenül elérhetővé kell tenni, hogy a vásárló meggyőződhessen arról, biztonságos forrásból vásárol-e gyógyszert.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Egészségügyért Felelős Államtitkárság

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu