orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

HAPPY-HÉT a gyerekek egészségesebb folyadékfogyasztásáért

2012.03.08. Nyomtatás
Twitter

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) immár harmadik alkalommal hirdeti meg vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hét programját, az általános iskolák számára 2012. április 23-27. között.

A HAPPY-hét hosszú távú célja, hogy minden iskolában a mosdókon kívül is biztosítva legyen az ingyenes ivóvíz, növekedjen a gyermekek víz- és csökkenjen a cukrosüdítő fogyasztása, hozzájárulva ezzel is a gyermekkori elhízás megelőzéséhez.

A program oktatásra és az egészséges választék biztosítására épül.

A hét során a tanulók, az OÉTI által kidolgozott, kreativitást, ügyességet igénylő feladatok, játékos programok és interaktív oktatóanyag segítségével ismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal. A tanulók a gyakorlatban is megtapasztalhatják a vízfogyasztás előnyeit, ugyanis Intézetünk segítségével az iskolák nagy részét vízforgalmazó cégek látják el ballonos vagy palackozott vízzel, máshol az iskolai étkezőbe, osztálytermekbe kihelyezett, vízzel telt kancsókkal és egyéb kreatív módon biztosítják a mosdón kívüli vízvételt.

A programhoz tavaly összesen 74 oktatási intézmény, 28 000 tanulója csatlakozott. A visszajelzések szerint, a pedagógusok kivétel nélkül hasznosnak ítélik a programot, amely a gyerekek körében is nagy népszerűségnek örvend. Az intervenció hosszú távon is eredményesnek bizonyult: a diákok egészségesebb folyadékfogyasztási szokásokat alakítottak ki, az évek során több iskolában beszüntették a cukros üdítők árusítását, míg máshol ivókutakat, ballonosvíz-adagolókat helyeztek ki.

Jelenleg már zajlik a programhoz csatlakozni kívánó általános iskolák regisztrálása. A programot sikeresen teljesítő iskolák nyereményjátékon vesznek részt. A HAPPY-hét fődíját a program végeztével sorsolja ki az OÉTI, azok között az iskolák között, akik hosszú távon is biztosítani tudják a mosdón kívüli, ingyenes vízvételt az iskolában.

Az iskolák jelentkezését legkésőbb 2012. március 20-ig a happyhet@oeti.antsz.hu címen várjuk.

 

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu