orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Három évre biztosítottak a legfontosabb védőoltások

2011.02.10. Nyomtatás
Twitter

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek területén Magyarország olyan eredményeket ért el, amelyekre joggal lehet büszke. A védőoltásokkal megelőzhető fertőző betegségek hazai igen kedvező járványügyi helyzetét csak úgy őrizhetjük meg, ha élünk az állam által biztosított védőoltások lehetőségével. Ennek alapvető feltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű oltóanyag biztosítása mellett az orvos-szakmai és lakossági támogatottság. A járványügyi biztonságot és a folytonosságot biztosítja az a három, 2011-2013 évekre szóló beszállítói szerződés, amelyet a napokban írt alá az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a tendereket elnyert gyógyszergyártókkal. A szerződések lehetővé teszik az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendben alkalmazott, valamint a védőoltási rendbe nem tartozó kötelezően alkalmazott oltóanyagokhoz való hozzáférhetőséget.

A pneumococcus 13 szerotipusa ellen védelmet nyújtó oltóanyag beszerzésére kiírt tendert a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság nyerte el. A megkötött szerződés további egy évre fedezi a 2, 4, és 15 hónapos korban esedékes védőoltásokhoz a PREVENAR 13 nevű oltóanyagot. A Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt-vel kötött szerződés keretében a csecsemők alapimmunizálását szolgáló diphteria-tetanus-acelluláris pertussis-Hib és járványos gyermekbénulás ellen védelmet nyújtó ötkomponensű vakcina, a 6 éves gyermekek diphteria-tetanus-acelluláris pertussis és járványos gyermekbénulás elleni, négykomponensű emlékeztető oltása és a kanyaró-rubeola-mumpsz ellen 15 hónapos és 11 éves korban esedékes oltóanyagok kerülnek beszerzésre. A 11 évesek diphteria-tetanus-acelluláris pertussis oltóanyagát a szerződés értelmében a GSK Kft-vel kötött szerződés biztosítja. Az utóbbi két szerződés értelmében az oltóanyagok 2013. év végéig biztosítottak a csecsemők és kisgyermekek számára.

Az oltóanyag közbeszerzési eljárás egy oltóanyag – 11 évesek hepatitis B oltása – esetében eredménytelen volt. Az egyetlen ajánlattevő irreálisan magas árajánlata miatt a kiíró Országos Tisztifőorvosi Hivatal új eljárást indít a napokban.


A 11 évesek számára a diphteria-tetanus-acelluláris pertussis oltóanyag szállítási szerződést látja el kézjegyével dr. Paller Judit mb. országos tiszti főorvos, Leitner György, a GSK Kft. igazgatója és dr. Marton Klára a GSK Kft. üzletág igazgatója.


A pneumococcus 13 szerotipusa ellen védelmet nyújtó oltóanyag beszerzésére kiírt tendert a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. nyerte el, a cég részéről a szerződést Kersti Lindner, ügyvezető igazgató írta alá.


A Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. részéről Feller Antal vezérigazgató és dr. Sípos Mónika főosztályvezető látja el kézjegyével a vakcina beszerzési szerződést.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu