orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Hasmenéses járvány: hazánk továbbra is fertőzésmentes

2011.06.01. Nyomtatás
Twitter

Hazánk továbbra is fertőzésmentes, a laboratóriumi vizsgálatok nem igazoltak összefüggést a németországi járvánnyal – erről tájékoztatta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal részéről dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos a sajtó képviselőit. Az országos tisztifőorvos körlevelének megfelelően az egészségügyi szolgáltatók kiemelt figyelemmel kísérik a németországi járvánnyal összefüggésbe hozható esetek diagnosztikáját. Az Országos Epidemiológiai Központban 12 beteg vizsgálata történt meg eddig, valamennyi negatív eredménnyel zárult.

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) honlapján közzétette az eddigi megbetegedési adatokat. Ezek szerint a legtöbb E-coli 0104 által okozott megbetegedést (796 eset) Németországban regisztráltak. Itt a legmagasabb a HUS, azaz a hemolitikus urémiás szindrómában szenvedők száma is (373 eset). Dániában, Svédországban, Hollandiában, Ausztriában, Franciaországban, Norvégiában, Svájcban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és az USA-ban is felbukkant már a betegség. Németországban 9, Svédországban egy beteg halt meg. (2011. május 31. 18.00 óráig jelentett esetek.) Az anamnézis felvétele során minden eset összefüggésbe volt hozható németországbeli érintettséggel.

Dr Szabó Enikő felhívta arra a figyelmet: a Németországban előforduló hasmenéses megbetegedések miatt nincs szükség az utazások elhalasztására. A megelőzés érdekében ugyanakkor nagyon fontos, hogy az utazók fokozottan betartsák az általános higiénés szabályokat: elengedhetetlen a gyakori kézmosás, (WC használat, illetve zsúfolt helyen való tartózkodás után feltétlenül). Amennyiben folyóvízben történő kézmosásra nincsen mód, baktericid (baktériumölő) hatású kéztörlőkendő használata javasolható.

A zöldségeket párolva tanácsos elfogyasztani, hiszen a megfelelően hőkezelt élelmiszerekben a baktériumok elpusztulnak. Ugyanilyen fontos, hogy a konyhatechnológia során használt edényeket, késeket, tálcákat stb. is rendszeresen elmossuk. A nyers gyümölcsöt mindig mossuk meg folyóvízben, és ha lehet, hámozzuk is meg fogyasztás előtt.

A témában további hasznos információ az ÁNTSZ (www.antsz.hu), valamint az Országos Epidemiológiai Központ (www.oek.hu) honlapján található.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu