orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Már 6-8 évesek is fogyasztanak energiaitalt

2012.03.01. Nyomtatás
Twitter

Az ÁNTSZ honlapján elérhető, 10-18 éves korosztály számára összeállított kérdőívet 2012. január 17. – február 23. között összesen 7791 fő töltötte ki. A felmérés célja, hogy pontos képet kapjunk a fiatalok energiaital-fogyasztási szokásairól és arról, mennyire ismerik az energiaitalok egészségre gyakorolt káros hatásait, veszélyeit.

A jelzett időszakban a felmérőlapot kitöltők egyharmada községben, kétharmada városban lakik. A nemek arányát tekintve 51% fiú, 49% lány. A válaszadók kor szerinti megoszlását vizsgálva 34% 15-16 éves, 31%-13-14 éves, 21% 17-18 éves, 14% pedig a 11-12 éves korosztályba tartozik. A válaszadók 86%-a ivott már energiaitalt, annak ellenére, hogy hallott a túlzott fogyasztás veszélyeiről. Az energiaitalt kipróbálók több mint harmada (39%) 11-12 éves kora között fogyasztott először a termékből. Aggodalomra ad okot, hogy 10%-uk már 6-8 éves korában megtette ezt. A válaszadók 87%-a hallott már az energiaital túlzott fogyasztásának veszélyeiről. Többnyire az iskolában (20%) és a televízióban (20%), valamint interneten (19%) és otthon (17%) hallottak a fogyasztás kockázatairól. Legtöbbjük úgy véli, az energiaital-fogyasztás leginkább szívproblémákat, például szívritmuszavart, infarktust, valamint egyéb szívbetegséget, továbbá hányingert és hányást okoz, ugyanakkor károsítja a májat a vesét és az agyat is. A válaszadók 39 %-át a veszélyek ismerete sem befolyásolja azonban a fogyasztásban.

A kérdőívet kitöltők energiaitalokkal kapcsolatos véleményét vizsgálva kiderül, hogy 39% csak mértékletesen tartja jónak, 31% nem tartja jónak, 20% pedig jónak tartja az energiaital fogyasztást. Nem tudja eldönteni 10 százalékuk, hogy milyen véleményt fogalmazzon meg az energiaitalokról. A válaszadók felének családjában fogyasztanak energiaitalt, egyharmaduknál pedig a termék otthon is elérhető. Szintén egyharmaduk gondolja azt, hogy az energiaitalok – hasonlóan az üdítőitalokhoz – alkalmasak a szomjúság oltására, 16% szerint pedig a sportital és az energiaital ugyanaz.

A kérdőívet kitöltők közel kétharmada (63%) tartja magát rendszeres energiaital-fogyasztónak. Arra a kérdésre, hogy miért fogyasztja az energiaitalt, a magukat rendszeres fogyasztónak tartók majdnem fele (42%) azt válaszolta, hogy szereti az ízét.

A rendszeres energiaital-fogyasztó válaszadók 76%-a saját magának vásárolja a terméket, 13% számára a szülők veszik meg, 11% pedig a barátoktól szerzi be a terméket. A rendszeres fogyasztók 54%-a havonta 1-2 kis dobozzal, 20%-a viszont hetente 1-2 kis dobozzal fogyaszt energiaitalt.

A kérdőívet kitöltő, magukat rendszeres fogyasztóknak tartó fiatalok 16%-a (789 fő) volt már rosszul energiaitaltól, legtöbbjük gyors szívdobogásról, álmatlanságról és hányásról számolt be, negyedüket ekkor orvosi ellátásban kellett részesíteni.

Az energiaitalt rendszeresen fogyasztó válaszadók 90%-a nyilatkozott úgy, hogy szüleik tudtával isznak energiaitalt. Azonban amíg 57% esetében a szülők nem helyeslik e tettüket, 33% esetében a szülőket nem zavarja, 10% esetében pedig a szülők nem is tudnak arról, hogy gyermekük energiaitalt fogyaszt.

A magukat rendszeres fogyasztóknak tartó válaszadók 38%-a már kipróbálta együtt az alkoholt és az energiaitalt.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu