orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Hazánkban nem elérhetőek a japán halálesetekkel összefüggésbe hozott oltóanyagok

2011.03.08. Nyomtatás
Twitter

Felfüggesztette a japán egészségügyi minisztérium két világszerte használt csecsemőoltás, a „Prevenar” és az „ActHIB” használatát, amíg lezárulnak a vizsgálatok négy kisbaba halálának ügyében.

A két oltóanyagot mintegy másfélmillió gyereknek adták be Japánban, mióta két évvel ezelőtt bevezették azokat. Március 2. és 4. között négy – fél és két év közötti – olyan kisgyerek halt meg, akik nem sokkal korábban megkapták a két oltás valamelyikét. A négy kisgyermekből három dupla oltást, kettő pedig az „ActHIB” mellé „DPT”-t (diftéira, szamárköhögés és tetanusz elleni szer) is kapott. Egy gyermeket oltottak be „Prevenar”-ral és „DPT”-vel egyidőben. Az ok okozati összefüggést eddig nem sikerült megállapítani.

Magyarországon a pneumococcus elleni védőoltást a „Prevenar” oltóanyaggal vezette be az egészségügyi kormányzat 2008. év októberétől a két évnél fiatalabb kisgyermekek részére. 2010 márciusától a „Prevenar” gyári nevű készítmény folyamatosan lecserélésre került a „Prevenar 13” nevű készítményre, amely lényegesen szélesebb hatásspektrumú. Hazánkban jelenleg nem szerezhető be más, csak a „Prevenar 13” gyári nevű készítmény.

„ActHib” nevű oltóanyag a haemophilus influenzae nevű baktérium okozta gennyes agyhártyagyulladás ellen véd. Magyarországon 2006. januárjától nem alkalmazzuk a monovalens (egy komponensű) oltóanyagot, hanem az öt komponensű oltóanyag egyik alkotó részeként kapják meg a gyermekek. Az egy komponensű oltóanyagot hazánkban rutinszerűen nem alkalmazzák és patikai forgalomban sem hozzáférhető.

Hazánkban az előforduló oltási reakciók nem térnek el a várható reakció profiltól.

Tekintettel arra, hogy hazánkban a szóban forgó készítmények – egyes sajtó orgánumokban megjelentekkel ellentétben – nincsenek forgalomban, intézkedések bevezetése nem indokolt.

ÁNTSZ OTH Járványügyi Főosztály
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu