orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Új influenzavírust azonosítottak Kínában

2013.04.08. Nyomtatás
Twitter
Nemzetközi információk és jelenleg szükséges intézkedések Magyarországon

Az elmúlt héten hivatalos csatornákon (Egészségügyi Világszervezet, Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) keresztül értesítés érkezett az ÁNTSZ-hez arról, hogy egy új madárinfluenza-vírust azonosítottak Kínában, amely súlyos emberi megbetegedést képes okozni – mondotta dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megtartott sajtótájékoztatón. Jelenleg alacsony a kockázata annak, hogy ez az új vírus Magyarországon is terjedni kezdjen. Az első három beteg tünetei Kínában február 19. és március 15. között kezdődtek. Közülük ketten elhunytak, a harmadik beteg állapota pedig kritikus. A három beteg nem került egymással kontaktusba, Kína két különböző tartományában, egymástól távol laktak. Ezek voltak az első olyan ismertté vált emberi megbetegedések, amelyet az új vírus, az influenza A(H7N9) vírus okozott.

A betegeknél kezdetben influenzaszerű tünetek jelentkeztek magas lázzal, később tüdőgyulladás, végül pedig légzési elégtelenség lépett fel. Az elmúlt napokban további megbetegedéseket azonosított a Kínai Betegségmegelőzési Központ, amelyeket a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak megfelelően bejelentettek az Egészségügyi Világszervezetnek. Az új vírusfertőzésben megbetegedett személyek környezetében levő, velük érintkező személyek körében kontaktuskutatást és járványügyi megfigyelést végeznek a kínai egészségügyi hatóságok. Közülük senkinél sem jelentkeztek még a vírusfertőzés tünetei.

A légúti mintákból elvégzett laboratóriumi vizsgálat az első három betegnél A típusú influenzavírust mutatott ki, amelyek egymáshoz nagymértékben hasonlítottak. A vírusok genetikai szerkezetének vizsgálata alapján megállapították, hogy egy új reasszortáns (a genetikai állományok kölcsönös kicserélődésével keletkezett) madárinfluenza-vírus jött létre, amelyet korábban még sohasem észleltek. A vírus két madárinfluenza vírusból származó géneket tartalmaz: 2 gént az influenza A(H7N9)-ből és hatot az influenza A(H9N2)-ből.

Azoktól a Kínából hazaérkező utasoktól, akiknél a hazaérkezést követően 10 napon belül súlyos légzőszervi tünetek jelentkeznek, laboratóriumi vizsgálat céljából megfelelő légúti mintát kell venni és az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi laboratóriumába küldeni. Felhívjuk valamennyi egészségügyi dolgozó figyelmét arra, hogy a súlyos légúti tünetekkel orvoshoz forduló illetve kórházban kezelt betegeknél különös hangsúlyt helyezzenek az infekciókontroll szabályok betartására. Minden olyan egészségügyi dolgozó, aki madárinfluenza-vírus fertőzésre gyanús megbetegedést észlel, köteles bejelenteni azt a területileg illetékes járási népegészségügyi intézetnek. Továbbá sürgősséggel jelenteni kell a madárinfluenza gyanús esetet a betegellátó telephelye szerint illetékes megyei népegészségügyi szakigazgatási szervnek vagy ügyeletének, valamint az Országos Epidemiológiai Központnak is.

Az új influenzavírus fertőzésre gyanús beteg mintájából származó nem szubtipizálható A típusú influenza vírusokat, vagyis azokat, amelyek altípusa nem meghatározható, az Országos Epidemiológiai Központnak tovább kell küldenie a WHO európai központi referencialaboratóriumába (London) további vizsgálatok elvégzése céljából.

Jelenleg az Egészségügyi Világszervezet nem javasolja semmilyen nemzetközi utazással kapcsolatos korlátozás bevezetését. A Kínába utazók számára ajánlják, hogy kerüljék az élőállat piacokat, ill. a háziszárnyasokkal való közeli kontaktust.

Az új vírus terjedésének a kockázata Magyarországon jelenleg alacsony, azonban kizárni nem lehet. A fertőzés forrása egyelőre nem ismert. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az új vírus emberről emberre terjedne, azonban a fokozott éberség indokolt. Az ÁNTSZ szorosan követi az eseményeket és rendszeres tájékoztatást nyújt az események alakulásáról, a kockázat értékeléséről és a javasolt intézkedésekről.  

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu