orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A higiénikus szakma országos tudományos seregszemléje

2012.10.05. Nyomtatás
Twitter

Nagy szakmai érdeklődés mellett rendezték meg október 3-5. között Esztergomban a Magyar Higiénikusok Társasága XLI. Vándorgyűlését és a Népegészségügyi Tudományos Társaság XX. Kongresszusát. A közös rendezvény az idei év egyik legrangosabb és legsokszínűbb hazai tudományos seregszemléje volt, mintegy 150 résztvevővel, 79 előadással, 19 poszterrel.


A rendezvény első napján kerül sor a NETT szekcióra, illetve a két társaság által közösen szervezett plenáris ülésre, mely több kiemelt kérdéskör köré fűzte fel az előadásokat.  Kiemelt témája volt a nemdohányzók védelméről szóló törvény. Bodrogi József miniszteri biztos részletesen bemutatta a dohányzás okozta társadalmi  károk költségeit, szembeállítva a dohányiparból és forgalmazásból eredő haszonnal. A mérleg jelentős negatívumot mutatott, ami egyértelműen megalapozza a népegészségügyi intézkedések szükségességét.  Ezt követően részletesen bemutatásra kerültek az egyes népegészségügyi programok, amelyek célja elsősorban az egészségmegőrzés. Speciális népegészségügyi probléma a roma populáció helyzete, ezzel kapcsolatban Balázs Péter professzor hangsúlyozta, hogy nem szabad tabuként kezelni a roma várandós anyák problémáit, mert ezzel gátoljuk a hatékony megelőzést. A plenáris ülésen még szóba került a jelenleg legfontosabb környezet-egészségügyi probléma, az ivóvíz arzén tartalmának csökkentése is, valamint az ezzel kapcsolatos EU-kötelezettségeink. Dr. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos kiemelte ezzel összefüggésben az ÁNTSZ-re és az NSzSz-ekre váró feladatokat.

A plenáris ülést követően szekciókban folytatódott a munka, melynek témája „a dohányzás visszaszorítása, mint együttműködés keretében megoldandó, kiemelt népegészségügyi feladat” volt. Ebben a szekcióban mindkét társaság előadói szóltak kutatási eredményeikről. Az MHT vándorgyűlés második és harmadik napján a meghirdetett fő témák (betegbiztonság, katasztrófavédelem, gyorsreagálás, szépészeti beavatkozások higiénéje, az egészségügyi és nem egészségügyi határterületek népegészségügye, valamint a prevenció lehetőségei a rövid távú kockázatkezelés szempontjából) köré csoportosuló előadásokból álló szekciókra került sor.

A vándorgyűlésen az MHT ifjúsági szekciójának tagjai, a „fiatal higiénikusok” – köztük a Fiatal Higiénikusok Fórumának díjnyertes előadói – is bemutatták munkáikat.

A közös konferencián mindkét társaság megtartotta soron következő közgyűlését is. A NETT-tagok új vezetőséget is választottak. A következő 4 évre bizalmat szavaztak a jelenlévők elnökként dr. Mucsi Gyulának. Alelnök  lett prof. Dr. Balázs Péter, titkár dr. Maráczi Gabriella, pénztáros dr. Németh Lídia. A vezetőségi tagok: dr. Ábrám Zoltán, dr. Haintz Andrea, dr. Homor Zsuzsanna, dr. Melles Márta, dr. Paller Judit, dr. Páldy Anna és  dr. Solti Hilda.

Az MHT közgyűlésén a legfajsúlyosabb kérdés a módosított Alapszabály elfogadása volt. Új kezdeményezésként a tagság megszavazta a Társaságon belül az Egészségkommunikációs Szekció létrehozását. Megválasztották az Ifjúsági Bizottság új tagjait. Elnök dr. Horváth Judit Krisztina (OTH) lett. Tagok: Dobai Attila Marcelián, Szentmihályi Renáta. Póttag: Mák Nóra Virág.

Magyar Higiénikusok Társasága

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztálya

 

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu