orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Az egészségügyi ellátóhelyek rendben működnek

2013.03.15. Nyomtatás
Twitter

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyorsreagálási Főosztálya központi ügyelete a rendkívüli időjárási viszonyok miatt az első percektől folyamatosan monitorozza az egészségügyi ellátással összefüggő eseményeket, hogy ahol szükséges, a beavatkozás megtörténjen. Összegzésként kijelenthető: a viharos széllel, hóval, faggyal birkózó megyékben az egészségügyi ellátórendszerek rendben működnek. A megyei és kistérségi tisztifőorvosok a védelmi bizottságok tagjaként segítik a mentési, szervezési munkákat (Frissítés: 2013. március 15. 19:30 óra) 

Az ÁNTSZ minden megyében már korábban összeírta a várandósokat és a dialízisre szorulókat, ez a lista a megyei tisztifőrvosoknál van, akik folyamatosan figyelemmel kísérik az ellátás közeli állapotban lévők helyzetét, állapotát.

Fejér megyében dr. Müller Cecília megyei tisztifőorvos csütörtökön este 18:00 óra óta irányítja a betegellátás szervezését a katasztrófavédelem kérésének megfelelően. A székesfehérvári és dunaújvárosi kórházak főigazgatói ebben maximális partnerséget vállalva biztosították a hemodialízált betegeknek az éjszakai benntartózkodást, hogy ne kelljen őket hazaszállítani. Megszervezték a dialízis központ vezetőjével együtt a művesekezelésre szoruló betegek ellátását. A mai napon a városi, holnap pedig a városon kívül lakó dialízises betegek beszállítása és kezelése történik meg. Fejér megyében, ahol a váltó műszak dolgozói nem tudnak bejutni az intézménybe, ott az egészségügyi szakszemélyzet bent marad és tovább dolgozik. Egy örvendetes hír: időben sikerült kórházba juttatni azt a bodajki, 35 hetes kismamát is, akinek elfolyt a magzatvize éjjel 2 órakor. A települést közúton nem lehetett megközelíteni, a mentőhelikopter a viharos szél miatt nem indulhatott útnak. Végül egy mozdonyt tudtak érte küldeni, azzal jutott be a kórházba. A kismama és gyermeke jól vannak. Legfrissebb hír, hogy a móri központi ügyelet két beteg kórházi (székesfehérvári) elhelyezéséhez lánctalpas segítséget kért a járhatatlan utak miatt.

Hajdú-Bihar megyében több helyen áramszünet van, amit az egészségügyi intézmények, ügyeletek, aggregátor beállításával hidalnak át. Kiemelten figyelnek arra, hogy az áram hiánya miatt kiolvadó hűtőkben tárolt oltóanyag készletek hűtését megoldják. Az áramszünet miatt probléma lehet a vízellátással, a helyi vízműveknél ennek elhárításán dolgoznak.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében dr. Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos a Megyei Védelmi Bizottság Operatív Törzse ülésén arról adhatott tájékoztatást, hogy azokon a településeken, ahol alapellátás működik, az aggregátorok telepítése megtörtént, az egészségügyi ellátás zavartalan. Az érintett járási tisztifőorvos, dr. Borbély Zsuzsa bevonásával informálódtak az alapellátási ügyeletek, illetve a védőnői szolgálatnál, háziorvosnál lévő oltóanyagok elhelyezési körülményeiről, lehetőségeiről. A területen fekvő Sátoraljaújhelyi Erzsébet kórházat értesítették a kialakult helyzetről, a betegeket addig nem adhatják haza, amíg a biztonságos közlekedés és áramellátás nem áll helyre.

Az FMC Dialízis Kft. sátoraljaújhelyi telephelyét is kérték a dializált betegek benntartására.

Cigánd, Karcsa, Tiszalúc településeken a háziorvosi ügyeleti ellátás biztosítására a MKVI intézkedett aggregátor biztosítására a helyi védelmi bizottságokon keresztül. Sátoraljaújhelyen a kórház aggregátora működésképtelen, ezért a MKVI elrendelte a helyi védelmi bizottság részére az azonnali javítás elvégeztetését. Az érintett háziorvosi ügyeletekkel az illetékes járási tisztifőorvosnak folyamatos a kapcsolata.

Az áramkimaradások miatt a háziorvosi ügyelet áramellátását három központi ügyeleten aggregátorok telepítésével oldották meg. Intézkedtek arról, hogy a járási intézetben, háziorvosi rendelőkben, védőnői tanácsadókban tárolt oltóanyagot a leolvadó hűtők miatt biztonságos hűtési helyekre szállítsák. Az ÉMÁSZ aktuális tájékoztatása alapján a viharos időjárás miatt az alábbi településeken nem állítható vissza egyelőre az áramszolgáltatás: Bodroghalom, Tiszakarád, Tiszacsermely, Cigánd, Pácin, Karcsa, Karos, Alsóberecki, Felsőberecki, Györgytarló, Kenézlő, Viss, Zalkod, Vajdácska. Amennyiben az időjárási körülmények javulnak, akkor is legalább 1 teljes napot vesz igénybe a rendszer felélesztése. Az ÉMÁSZ Miskolci Üzemigazgatóság Sárospataki telephelye tájékoztatása szerint a Bodrogközbe bemenő 3db 20KV-os nagyfeszültségű gerinchálózaton a viharos időjárás miatt meghibásodás történt, melynek elhárítása jelenleg is tart. A Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóságon ügyeleti szolgálat került felállításra, melynek telefonszáma: 47/523-143. A Zemplén Vízmű jelentése szerint az ivóvízellátás rövidtávon biztosított, de emellett a polgármesteri hivatalok is felhívták a lakosság figyelmét a takarékos vízhasználatra. A településekről ivóvízellátási problémáról nem érkezett jelentés. Amennyiben szükséges, a HM tasakos vízellátást a Tokaji tasakoló berendezés révén tudja biztosítani.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az áramkimaradással érintett településeken szintén felhívták a polgármesteri hivatalok figyelmét arra, hogy a háziorvosi rendelőben, védőnői tanácsadóban lévő és leolvadó hűtőszekrényekből az oltóanyagot szállítsák át biztonságos helyre, jól működő hűtőszekrényekbe. Nyíregyházán szerencsére ilyen gond nincs, ott folyamatosan működő központi hűtőkamra van.

Komárom-Esztergom megyében szüléshez érkezett riasztás, a katasztrófavédelem is segített a beszállításban. A Megyei Védelmi Bizottság határozatot hozott a nagyobb városokból kimenő forgalom tilalmára illetve befogadó-helyek felállítására, megnyitására. Tatabányán három helyen ( a Földi Imre Sportcsarnokban, a Váci Mihály Általános Iskolában és a Dózsa György Kollégiumban) 300-350, az autópályán rekedt utast szállásoltak el és még újabbak érkezése várható. Az ellátásukban a megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv és a Járási Népegészségügyi Intézet 3-3 munkatársa is részt vesz.

Friss hír: Oroszlányból autóval nem tudott eljutni egy dialízisre szoruló beteg a kórházba. A tatabányai kórház felkészült a fogadására, a katasztrófavédelem vagy a honvédség járművével még pénteken be fogják szállítani a kórházba.

Tolna megyéből dr. Németh Lídia megyei tisztifőorvos jelentette, hogy Tamásiban a járási Védelmi Bizottság ülésezik, mivel a hófúvás miatt kb. 300 ember (bejáró diákok, ingázók stb.) Tamásiban rekedt. Elhelyezésük kollégiumokban, sportcsarnokban megtörtént, beteg nincs közöttük. Az alapellátási központi ügyelet zavartalanul működik, a 300 ottrekedt ellátását is biztosítja szükség esetén. Egy hómarót kellett elindítani Iregszemcse irányába, mivel egy buszon 40 gyermek rekedt a közúton hótorlasz miatt. A buszban csak 4 órányi üzemidőre elegendő üzemanyag volt. A gyermekeket időben sikerült kimenekíteni.

Tolna megyében egy pécsi lakóhelyű háziorvos nem tudott eljutni a szekszárdi ügyeletbe, ezért egy helyi kollégát mozgósítottak. A paksi járásban elakadt a háziorvosi ügyelet gépkocsija, melyet a katasztrófavédelem mentett ki.

Győr-Moson Sopron megyéből dr. Kiss Imre helyettes megyei tisztifőorvos arról adott tájékoztatást, hogy a Győri, a Csornai és a Mosonmagyaróvári Járásban az elzárt települések háziorvosait felkérték a folyamatos betegellátásra, amíg a közlekedési feltételek nem javulnak, hogy a betegeket helyben lássák el és ne küldjék őket a központi ügyeletre.

Friss hír: A fővárosból dr. Gáll Ildikó illetve Pest megyéből dr. Katona Ildikó arról tájékoztatta az ÁNTSZ központi ügyeletét, hogy a csütörtök este az autópályán rekedt turista-buszok utasait, mintegy 1000 embert, a helyi védelmi bizottság döntése értelmében a budaörsi TESCO-ban helyezték el, ahol az éjszakát ott töltötték. A Helyi Védelmi Bizottság fölkészült újabb befogadó-helyek megnyitására, nagyobb létszámok, hosszabb idejű elszállásolására és ellátására. A zömmel külföldi-ukrán, román, lengyel- turisták többsége napközben szállodákba ment, vagy továbbutazott. Péntek estére kb. 60-70, segítségre szoruló utas maradt. Számukra és a veszteglő kamionok sofőrei részére megnyitották a budaörsi AUCHAN-t, ott melegedni, tisztálkodni tudnak. Éjszakára a Budaörsi I. sz. Általános iskolában lesz szállásuk, ahol még további 100-150 embertel tudnak helyezni. Fekhelyről és élelmezésről a katasztrófavédelem és a vöröskereszt gondoskodik. Budaörsön és a Fővárosban készenlétben vannak még további ideiglenes szálláshelyek, melyekre feltételezhetően már nem lesz szükség. A befogadó-helyeket még „békeidőben”, a hóhelyzet előtt választották ki és ellenőrizték a népegészségügyi intézetek munkatársai a társhatóságokkal, köztük a katasztrófavédelemmel.

Tanácsok egészségünk védelmében, extrém hideg idő esetén: 

https://www.antsz.hu/felso_menu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/archivum/sajtoszoba_archivum_2012/hideg_egeszseg.html

 


ÁNTSZ Gyorsreagálási Főosztály

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu