orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Az idén 80 éves a Magyar Higiénikusok Társasága

2011.03.31. Nyomtatás
Twitter

A hagyományok szerint minden évben március utolsó csütörtökén tudományos ülés keretében adják át a Fodor József- és a Fenyvessy Béla-emlékérmeket. Az idén évfordulót is ünnepel a Magyar Higiénikusok Társasága, hiszen a szervezet nyolcvan évvel ezelőtt, 1931-ben alakult meg.

Az idei évi díjátadást ünnepi emléküléssel kötötték össze. Nyitóelőadásában dr. Páldy Anna elnök a Magyar Higiénikusok Társasága elmúlt 80 évét idézte fel. A laudációt követően került sor a díjátadásra. Több évtizedes, a közegészségügyben valamint a járványügyben végzett munkájáért Dr. Dési Illés emeritus professzor Szendei Ádám-díjat vehetett át, dr. Vitrai József, az Egészség Monitor Kht. ügyvezetője Fodor József emlékérmet, dr. Asztalos Ágnes Borsod-Abaúj-Zemplén megye tiszti főorvosa és dr. Oroszi Beatrix epidemiológus főorvos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezető-helyettese pedig Fenyvessy Béla-emlékérmet kapott. A kitüntetettek egyúttal az emlékülés előadói is voltak. Dr. Vitrai József Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon címmel tartott előadást. Dr. Asztalos Ágnes az új közigazgatási keretek ismeretében adott áttekintést a közegészségügy, népegészségügy feladatairól. Dr. Oroszi Beatrix az influenza elleni védőoltások eredményességét monitorozta a 2008-2011-es időszakban, értékelve az európai I-MOVE vizsgálat keretében végzett hazai programot. Dr. Dési Illés emeritus professzor a higiéné évszázadaira tekintett vissza rendkívül érdekes előadásában.

Az emlékülésen a Fiatal Higiénikusok VI. Fórumának I. díjas előadásait is bemutatták, azzal a céllal, hogy a fiatal kutatók munkáját szélesebb körben is megismertessék. A Barna Zsófia, Horváth Judit Krisztina, Kádár Mihály, Szax Anita és Vargha Márta (OKI, OEK) alkotta team a Legionella előfordulása különböző eredetű hálózati vízmintákban címmel, míg a Kern Anita, Bánfi Renáta, Kádár Mihály és Vargha Márta (OKI) szerzői csoport a Vízzel terjedő vírusok a hazai felszíni és fürdővizekben címmel tartott méltán sikeres előadást.

A rendezvény Fodor József mellszobrának, illetve domborművének megkoszorúzásával ért véget.


Képünkön Fodor József emléktáblája előtt a díjazottak (balról jobbra): Dr. Dési Illés, dr. Páldy Anna MHT elnök, dr. Oroszi Beatrix, dr. Vitrai József, dr. Asztalos Ágnes

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu