orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Száz 13-15 éves fiatalból 27 még mindig cigarettázik Magyarországon

2013.01.14. Nyomtatás
Twitter
Egyre kevesebben kénytelenek szenvedni a passzív dohányzás ártalmaitól

Harmadik alkalommal vizsgálták hazánkban a 13-15 éves korosztály dohányzási szokásait egy nemzetközi kutatássorozat részeként. Az adatokból kiderül, hogy többek között a nemdohányzók védelmét szolgáló szabályozásnak köszönhetően egyre kevesebb fiatal kénytelen szenvedni a dohányfüsttől, ezzel együtt pedig a passzív dohányzás okozta ártalmaktól. Ugyanakkor száz 13-15 éves fiatalból még mindig 27 cigarettázik és jelentősen emelkedett azok aránya, akik sodort cigarettát, pipát, vízipipát szívnak. A dohányzás visszaszorítására európai uniós forrásból a közelmúltban több program is elindult.

A TÁMOP 6.1.2 és TÁMOP 3.1.4 óvodai és iskolai egészségfejlesztési pályázatokban fontos feladatként szerepel a dohányzás megelőzés. A dohányzás megelőzési, illetve a leszokást támogató programokra települések és munkahelyek, köztük közintézmények is pályázhattak. Létrejött az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet bázisán, amelynek zöldszáma (06 80 44 20 44) éjjel-nappal folyamatosan hívható. Itt képzett pszichológusok és orvosok nyújtanak telefonos tanácsadást. A Központ koordinálja és szakmailag irányítja a tüdőgondozókban működő, a leszokáshoz támogatást nyújtó ambulanciákat, amelyek fejlesztésére a napokban írnak ki pályázatot.

Az Európai Bizottság 2011 júniusában indította útjára „A volt dohányosok megállíthatatlanok” nevű kampányt, melynek célja, hogy segítse – az elsősorban a 24 és 34 év közötti – dohányosokat a végleges leszokásban. A kampány egyedülálló módon a dohányzás nélküli élet pozitív hatásaira összpontosít és nem a dohányzás által okozott egészségkárosodásra. Ilyen üzenet például, hogy több pénz marad az ember zsebében, ha nem dohányzik. A három éves projekt központi eleme az iCoach nevű ingyenes, online leszokás-támogató program (http://www.exsmokers.eu/hu-hu/icoach). Működésének lényege, hogy elemzi használójának dohányzási szokásait és ennek alapján naponta személyre szabott támogatást, tanácsot ad a leszokási folyamat egyes fázisaihoz. A kampány kezdete óta már több ezer dohányosnak nyújtott segítséget az Európai Unió országaiban.

 

Országos Egészségfejlesztési Intézet

WHO Magyarországi Iroda

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés - Global Youth Tobacco Survey magyarországi adatai

A 13-15 éves fiatalok dohányzási szokásait vizsgáló kutatás eddigi három fordulójának (2003, 2008, 2012) összevetéséből származó legfontosabb eredmények:

-          A dohányzást kipróbálók aránya a fiúk-lányok összességét tekintve 66%-ról 58%-ra, majd 57%-ra csökkent. A cigarettázók aránya 27%-ról 24%-ra, majd 27%-ra változott. 2012-ben 7%-uk naponta cigarettázott, a fiúk 9%-a a lányok 5%-a.

-          Csökkent azoknak az aránya, akiket soha nem utasítottak vissza az eladók dohánytermék vásárlása közben életkoruk miatt, ez az arány 2003-ban 71%, 2008-ban 52%, 2012-ben 43% volt, de még így is majdnem minden második fiatalkorú akadálytalanul vásárolt cigarettát a boltokban.

-          Azok aránya, akikre otthonukban ráfújják a füstöt 84%-ról 43%-ra csökkent, majd 2012-ben elenyésző mértékben nőtt, 44%-ra. Az otthonán kívül dohányfüstnek kitettek aránya
93%-ról 73%-ra majd 70%-ra csökkent.

-          Azok aránya, akik az elmúlt 30-napban kézzel sodort cigarettát szívtak a 2008-as 6%-ról 2012-re 13%-ra, azaz több mint duplájára emelkedett.

-          Azok aránya, akik pipát/vízipipát szívtak az elmúlt 30 napban, szintén jelentősen emelkedett: 1%-ról 12%-ra, majd 20%-ra.

-          Az otthonán kívüli helyeken történő dohányzás tiltásával a fiatalok 70%-a, 77%-a, majd 97%-a ért egyet.

A Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés (GYTS) harmadik magyarországi fordulójának megvalósítására 2012 májusában az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) között létrejött Kétoldalú Együttműködési Megállapodás (BCA) keretében került sor, amelyhez a WHO Európai Regionális Irodája szakmai és pénzügyi támogatást nyújtott. A kutatással párhuzamosan az EMMI támogatásával a nemdohányzók védelméről szóló törvény (Nvt.) hatáselemzésének részeként, a 17 évnél idősebb felnőtt lakosság körében is megvalósult a dohányzási szokások és attitűd kérdőíves felmérése. A két kutatás eredményei fontos információkat szolgáltatnak a lakosság dohányzási szokásait, attitűdjét, illetve passzív dohányzásnak való kitettségét illetően a közforgalmú helyeken 2012. január 1-től hatályba lépett teljes dohányzási tilalom bevezetését megelőző és az azt közvetlenül követő időszakról.

A kutatásról bővebb információk elérhetők az OEFI Dohányzás Fókuszpont honlapján:

http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/hazai-es-kulfoldi-adatok-tanulmanyok

A budapesti sajtótájékoztatót tartotta (a képen balról jobbra): dr. Vokó Zoltán főigazgató (OEFI), dr. Pusztai Zsófia irodavezető (WHO Magyarországi Iroda), Demjén Tibor vezető (OEFI Dohányzás Fókuszpont)
Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu