orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Az új influenza elleni védekezés alappillérei a háziorvosok

2010.01.07. Nyomtatás
Twitter

2010. január 7.

A legfrissebb járványügyi adatok azt mutatják, hogy az új influenzajárvány első hulláma lezajlott, de hamarosan újabb hullámra lehet számítani, ezért nagyon fontos, hogy a védekezés ne hagyjon alább – erre kérte dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos az orvos-szakmai szervezetek képviselőit azon a csütörtöki megbeszélésen, melyre Budapesten, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban került sor. A beérkezett vizsgálati mintákon belül az tapasztalható, hogy az egyéb légúti vírusfertőzések száma növekszik. A lakosság mintegy 30 százaléka már átoltott, de riasztó adat, hogy az elhunytak körülbelül harmada nem tartozott rizikócsoportba, harmaduknak csupán egy, a többieknek pedig több alapbetegsége volt.

Dr. Falus Ferenc azt kérte a jelenlévőktől, hogy tolmácsolják az alapellátás orvosainak: minden köszönet megilleti az oltóorvosokat azért a segítségért, amit eddig nyújtottak. Különös tekintettel arra a helyzetre, hogy nagyon hirtelen érkezett a járvány és nem tudta senki a világon, hogy mire is számítsunk.

Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az orvosokhoz eleinte kevés konkrétum jutott el, miközben számos dezinformáció zúdult rájuk a médián keresztül. Az információk letisztulása után a magyar orvosi kar egységesen kezdett el oltani. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete nevében Dr. Kádár Ferenc úgy vélte: az influenza gyakorlat az elmúlt évtizedekben arról szólt, hogy oltsuk az időseket, miközben a mostani tapasztalatok éppen a fiatalok veszélyeztetettségét mutatták. Ugyanakkor kiemelte, hogy az orvosoknál dolgozó asszisztensek és a védőnők is nagyon sokat tettek a gyermekek védelme, a védőoltási hajlandóság érdekében.

A FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége ügyvezető igazgatója, dr. Selmeczi Kamill szerint az prognosztizálható, hogy előttünk van még a megelőző munka java. Felhívta a figyelmet az egészségügyi dolgozók és a járványban közreműködők felelősségére is, mert a beteg egészségügyi dolgozó nem tudja ellátni a segítségre szoruló embereket. Kiemelte azt is, hogy az adatok azt mutatják, hogy – ellentétben a szezonális influenzával –, alig van idős beteg, leginkább a fiatalokat betegítette meg az új vírus. Dr. Balogh Sándor, az ÁNTSZ Országos Alapellátási Intézet főigazgatója felhívta a figyelmet az antivirális szerek és a bakteriális felülfertőződés kezelésére szolgáló antibiotikumok felelős alkalmazására.

Dr. Falus Ferenc azt kérte a megbeszélésen a résztvevőktől – megköszönve eddig munkájukat az új influenza elleni küzdelemben –, hogy a továbbiakban is jelezzék, milyen információkra van szükségük, milyen csatornán jut el leginkább az orvosokhoz a megfelelő tájékoztatás és folytassák legjobb tudásuk szerint az oltásokat.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu