orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Az influenza B vírus okozza az influenzás megbetegedéseket

2011.04.14. Nyomtatás
Twitter

Az elmúlt héten 16 százalékkal kevesebben, a becslések szerint 5300-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a figyelőszolgálat adatai szerint. Győr-Moson- Sopron, Somogy és Bács-Kiskun megyékben azonban nőtt a megbetegedések száma.

Felsőlégúti panaszokkal Pest megyében mentek a legtöbben orvoshoz. Itt százezer lakosra 201 beteg jutott, ami az országos átlag majdnem négyszerese. Összehasonlításul: a lista második helyén álló Budapesten is „csak” 74 beteg jutott 100 ezer főre. Változatlanul a fiatal felnőttek, vagyis a 15-34 éves korosztály fertőződik meg legnagyobb részben.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint a 14. héten harmadával csökkent az influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt kórházi ápolást igénylők száma. Hat új beteg részesült intenzív ellátásban és 5 új beteg igényelt gép lélegeztetést.

A jelenlegi szezonban 2011. április 10-ig az ÁNTSZ 85 olyan halálesetről értesült, amely influenza megbetegedéssel hozható összefüggésbe. Az elhunyt személyek közül 81 betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus, 4 betegnél az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok.

A klinikai és a virológiai adatok értékeléséből kiderült: Magyarországon a 14. héten az influenzaszerű megbetegedések becsült száma igen alacsony volt. A laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedéseket az influenza B vírus okozta.

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu