orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A szórványos influenzaszerű megbetegedések döntő többségét az influenza B vírus okozza

2011.04.06. Nyomtatás
Twitter

Az elmúlt héten 28 százalékkal kevesebben, a becslések szerint körülbelül 6300-an mentek orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel. Az ország minden területén csökkent vagy változatlan maradt az orvoshoz fordulók száma, Hajdú-Bihar megyében viszont többen jelentkeztek a rendelőkben felsőlégúti panaszokkal. Arányosan a legtöbb esetet Pest megyében regisztrálták. A betegek között a 15 és 34 év közötti fiatal felnőttek voltak a legtöbben.

A kórházi influenzajelentő szolgálat adatai szerint a 13. héten közel kétharmadával csökkent a kórházi ápolást igénylők száma. Hét új betegnek volt szüksége intenzív ápolásra, hatnak pedig gépi lélegeztetésre. A jelenlegi szezonban, 2011. április 3-ig az ÁNTSZ 82 olyan halálesetről értesült, amely influenza megbetegedéssel hozható összefüggésbe. Az elhunyt személyek közül 78 betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus, 4 betegnél az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták a virológiai vizsgálatok. Az elhunytak 89 százaléka a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozott.

Az Országos Epidemiológiai Központhoz az elmúlt héten harmadával kevesebb influenza-gyanús betegtől származó minta érkezett. Döntő többségben volt az influenza B vírus az influenza A(H1N1)2009 vírussal szemben azokban az esetekben, amelyekben a laboratóriumi vizsgálatok igazolták az influenzavírusok jelenlétét.

Összességében 2011. március 28. és április 3. között Magyarországon az influenzaszerű esetek becsült száma igen alacsony volt, megbetegedések szórványosan fordultak elő.

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu