orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Gyorsabb, egyszerűbb, hatékonyabb

2012.04.13. Nyomtatás
Twitter

Újabb állomásához érkezett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat európai uniós támogatással megvalósuló informatikai fejlesztése, melynek eredményeként egy új elektronikus információs rendszer áll a Szolgálat, az ügyfelek és az adatszolgáltatók rendelkezésére.

A fejlesztés nyomán az ÁNTSZ központi információs rendszere és a szakmai adatszolgáltatók között elektronikus kapcsolat létesül. A papír alapú jelentéseket fokozatosan kiszorítja a korszerűbb és költség-hatékonyabb elektronikus adatszolgáltatás. A sugáregészségüggyel, kémiai biztonsággal és járványüggyel kapcsolatos bejelentési kötelezettségeket érinti az elektronikus ügyintézés. A kapcsolódó jogszabályokat 2012. április első felében hirdették ki.

Az új rendszer folyamatosan ellátja információval a szakembereket, megalapozva az azonnali beavatkozásokat éppúgy, mint a hosszú távú intézkedéseket. Lehetőséget biztosít egy adott közösségben, vagy akár a teljes népességben előforduló megbetegedések monitorozására, és az emberi egészséget veszélyeztető kockázati tényezők feltérképezésére.

Április 15-től kezdődően elektronikus ügyintézésre térnek át a veszélyes anyagokat, keverékeket, valamint a biocid termékeket forgalomba hozó, azokkal dolgozó szervezetek, a bejelentési kötelezettségeik teljesítése során. Az évi 14-16 ezer mérgezéses eset további jelentési kötelezettséget jelent az egészségügyi szolgáltatóknak. Az ionizáló sugárzást alkalmazó munkahelyeket érintő egyes engedélyezési eljárások, valamint az ionizáló sugárzás hatásának kitett munkavállalók ellenőrzésével kapcsolatos egyes ügyintézések is lebonyolíthatóak lesznek elektronikusan. Az éves szinten tízezres nagyságrendben érkező bejelentéseket az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet és a népegészségügyi szakigazgatási szervek kistérségi intézetei fogadják.

Az Európai Unióban kiemelt fontosságú a betegbiztonság. A vonatkozó uniós ajánlás külön is foglalkozik az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzését és leküzdését célzó intézkedésekkel, a megfelelő felügyeleti rendszerek jelentőségével. Az ÁNTSZ elektronikus információs rendszere az új szakmai elvárásokat figyelembe véve biztosítja a standardizált módszertanon alapuló adatgyűjtést és adatelemzést. A fejlesztés megteremtette a feltételeit annak, hogy a fekvőbeteg-ellátás területén működő felügyeleti rendszer kiegészüljön az utóbbi időben növekvő járványügyi jelentőséggel bíró kórokozó, a Clostridium difficile okozta fertőzések adataival. Az egyre inkább terjedő antibiotikum-rezisztencia monitorozására továbbá kialakították a kórházi antibiotikum-felhasználás információs rendszerét. Az új elemekkel kibővült felügyeleti rendszer ezentúl kiterjed a járóbeteg-ellátásra és a hosszú ápolási idejű intézményekre is. A beérkező adatokat az Országos Epidemiológiai Központ munkatársai elemzik. A rendszer széleskörűen támogatni tudja majd a megfelelő és célzott stratégiák kialakítását az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében.

Az adatszolgáltatók az ÁNTSZ honlapján keresztül történő egyszeri regisztrációt követően, akár az Ügyfélkapu rendszerén keresztül belépve is elérhetik az új információs rendszert, amely a bejelentésre kötelezettek és a hivatalos szervek számára egyszerűbb, gyorsabb ügyintézést és adatkezelést tesz lehetővé. Ügyfélbarát felületek segítik a felhasználókat, a nyomtatványok és bejelentőlapok kitöltését pedig intelligens mezők támogatják, így várhatóan kevesebb lesz a hiányos vagy hibás adat.

Az ÁNTSZ illetve a népegészségügyi szakigazgatási szervek kistérségi intézetei minden segítséget megadnak az érintettek számára, hogy az elektronikus rendszerre való átállás zökkenőmentes legyen. Az ÁNTSZ folyamatosan tájékoztatást nyújt az ügyfelek és a szakmai adatszolgáltatók részére a szükséges teendőkről és a határidőkről. 

Országos Tisztifőorvosi Hivatal

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu