orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Prf. Dr. István Lajos Emlékülés Szombathelyen

2013.01.25. Nyomtatás
Twitter

A Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Prof. Dr. István Lajos  születésének 90., halálának 5. évfordulója alkalmából emlékünnepséget, ezzel egybekötve AIDS Világnapi Szakmai Napot tartott Szombathelyen.

Vas megyében a közelmúltban lezajlott szakmai rendezvény 120 fő részvételével zajlott, melyen megemlékeztek a Széchenyi-díjas Prof. Dr. István Lajosról születésének 90., halálának 5. évfordulója alkalmából. István Lajos a XX. század kiemelkedő orvosa-polihisztora volt, munkássága felbecsülhetetlen, járványügyi szempontból különösen a nosocomialis fertőzések tekintetében. István Lajos címzetes egyetemi tanár, az orvostudomány kandidátusa, a Vas Megyei Markusovszky Kórház éléről vonult nyugdíjba. A nevéhez fűződik többek között Magyarországon az első kórházi koraszülött, valamint a haematológiai osztály létrehozása. Életre hívta az Országos Véradó Szakbizottságot, amelynek negyedszázadon át elnöke volt. Közreműködött az önkéntes véradó- és vérellátó-hálózat kialakításában. Ő ismerte fel és gyógyykezelte az első hazai AIDS-beteget. Felfedezte a világviszonylatban egyedülálló új haemoglobin varianst, a Haemoglobin Savariat.

Díszvendégként családtagok, kormányhivatal vezetői tisztelték meg a rendezvényt. A tudományos program üléselnöke prof. Dr. Nagy Lajos PhD vezérigazgató főorvos volt  (Vas Megyei Markusovszky Kórház).

E rendezvényhez kapcsolódott a szakdolgozói akkreditált pontszerző továbbképzés, melyen 260 fő vett részt Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyéből.

Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu