orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Járványos gyermekbénulás járvány Tádzsikisztánban

2010.04.29. Nyomtatás
Twitter

2010. április 29.

2010. április 10-én az Egészségügyi Világszervezet tádzsik irodáját arról tájékoztatták, hogy az elmúlt négy hónapban az országban a szokásosnál lényegesen több, petyhüdt bénulással járó megbetegedés fordult elő a 15 éven aluli gyermekek között. 2010. április 22-ig 128 petyhüdt bénulással járó megbetegedést jelentettek, 10 gyermek meghalt. Az eseteket az ország dél-nyugati területén az Afganisztánnal és Üzbegisztánnal határos területeken észlelték. Tádzsikisztán egyike a legkeletibb országoknak a WHO Európai Régiójában. A WHO a helyi hatóságokkal közösen azonnal megkezdte a kivizsgálást. Megállapították, hogy a járványt poliovírus okozza. A járvány megfékezése érdekében az egész országra kiterjedő poliomyelitis elleni oltási kampány indult és elrendelték a járványügyi felügyelet megerősítését.

A poliomyelitis (járványos gyermekbénulás) a poliovírusok által okozott, heveny fertőző betegség, amely az idegrendszert támadja meg, és főleg az 5 éven aluli gyermekeket veszélyezteti. A kórokozó elsősorban széklet közvetítésével terjed. A poliovírusok három típusa ismert és mindhárom képes bénulást okozni. Nincs ellene hatásos kezelés, ezért van kiemelt jelentősége a betegséget megelőző védőoltásnak. Magyarországon a gyermekek 6 éves korukig, több részletben, megkapják az életkorhoz kötött kötelezővédőoltások részeként a járványos gyermekbénulás elleni oltást, több részletben.

Az Európai Unióban az utolsó járvány Hollandiában fordult elő, ahol 71 személy betegedett meg, ketten meghaltak. A megbetegedettek egy olyan közösség tagjai voltak, akik elutasították a védőoltásokat. A legutolsó, a WHO Európai Régiójába importált esetek 2001-ben fordultak elő, amikor két roma származású kisgyermek poliomyelitis megbetegedését jelentették Bulgáriából, illetve egy bénulással nem járó esetet jeleztek Grúziából. A megbetegedéseket okozó poliovírust Indiából hurcolták be. Napjainkban a poliomyelitis már csak a világ négy országában, Afganisztánban, Pakisztánban, Indiában és Nigériában fordul előrendszeresen. Az utazások révén azonban a vírus könnyen behurcolható a poliomentes területekre is.

2002-ben deklarálták, hogy a WHO Európai Régiója mentes a járványos gyermekbénulástól. Ez az első eset, hogy a 2002-ben deklarált polio mentesség után újra poliomyelitis megbetegedéseket regisztrálnak a WHO Európai Régiójában.

Mindazoknak, akik Tádzsikisztánba vagy polio-járványveszélyes területre utaznak, az oltási státuszát ellenőrizni kell, és szükség esetén javasolt egy emlékeztető védőoltás beadása. Utazás előtt tanácsadás és védőoltás céljából javasolt felkeresni a nemzetközi oltóhelyeket.

2009. január és 2010. február között 2 119 schengeni vízumot adtak ki tádzsik állampolgárok számára, miközben 159 tádzsik kért menedékjogot, és legkevesebb 201 fő tartózkodott illegálisan az Európai Unió területén. Tekintettel arra, hogy az EU területére csak kevesen utaznak Tádzsikisztánból, a poliovírus megjelenésének kockázata rendkívül csekély, de teljesen nem zárható ki.

(Forrás: Updated ECDC threat assesment. Confirmed poliomyelitis outbreak in Tajikistan. 22 April 2010)

ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu