orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A jó idő a pollenszórást is beindította

2013.04.16. Nyomtatás
Twitter

A 15. hét elején még csak mérsékelt volt a pollenterhelés, szerdától fokozatosan erősödött, vasárnapra pedig több allergén együttes virágzása eredményeként már elérte a „narancs”, vagyis a magas szintet. Az eddig beérkezett adatok alapján leginkább a ciprus- és tiszafafélék, illetve a nyár virágpora okoz tüneteket az arra érzékenyeknél. Pollenkoncentrációjuk a legtöbb helyen elérte a tüneteket okozó közepes szintet, sőt előbbiből Pécsett, Zalaegerszegen és Pesten, utóbbiból Pesten és Salgótarjánban magas koncentrációt is mértek.

A kőris és az éger pollenkoncentrációja is a legtöbb helyen elérte a közepes szintet, Pesten pedig vasárnap mindkettőt magas koncentrációban monitorozták. A fűz és a mogyoró virágpora leginkább alacsony koncentrációban volt jelen, azonban Pesten és Zalaegerszegen a hétvégén virágporukból tüneteket okozó koncentrációt mértek.

Hétvégére beindult egyszerre több allergén pollenszórása is – a nyír virágporából Pesten és Zalaegerszegen, a gyertyánéból Szegeden már tüneteket okozó szintet is regisztráltak, és a tölgy pollenszemei is megjelentek a csapdákban.
Tüneteket okozó mennyiségben volt még jelen a szil virágpora szerdán Zalaegerszegen, illetve a juharé Pesten hétvégén.
A kültéri allergén gombák koncentrációja leginkább alacsony volt, csak kedden Szegeden mértek közepes szintet.

 

Országos Környezetegészségügyi Intézet

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu