orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Kanyarójárvány Görögországban és Franciaországban

2010.07.23. Nyomtatás
Twitter

Az országos tiszti főorvos közleménye
2010. július 23.

A Görög Betegség-felügyeleti és -megelőzési Központ adatai szerint Görögországban 2010. január 29. és július 20. között 125 igazolt kanyaró megbetegedést regisztráltak. A betegek harmada 0-4 éves, negyede 5-14 éves, harmada 20 évesnél idősebb. A betegség Görögország 52 közigazgatási területe közül 20-at érintett. A hatóságok felhívták az orvosok figyelmét az oltások fontosságára, és szorgalmazták az elmaradt oltások mihamarabbi pótlását.

A francia egészségügyi hatóság adati szerint Franciaországban erősödik a 2008-ban megkezdődött kanyarójárvány, 2010. január-május között 1 972 beteget regisztráltak. A francia egészségügyi hatóság megítélése szerint a járvány annak következménye, hogy a gyermekek körében a kanyaró-oltásban részesültek aránya nem éri el azt az optimális szintet, mely ennek az igen ragályos betegségnek a terjedését meg tudná gátolni. Szakvéleményük szerint a nyári időszak kedvez a vírus cirkulációjának, főként a nyaralók körében, és a betegség más európai országokra történő átterjedésének.

A Magyarországról külföldre utazóknak változatlanul számolni kell a betegség kockázatával, és nem csak a járvány által érintett országokban, hanem a nyári időszakban fokozódó turizmus miatt bármely, turisták által nagyobb számban látogatott területeken. A legnagyobb veszélynek az oltatlan gyermekek vannak kitéve, ezért a 15 hónaposnál fiatalabb, kanyaró ellen még nem immunizált gyermekekkel nem javasolt nemzetközi utazást tervezni. Az anyai immunitás ugyan a csecsemő életének néhány első hónapjában védelmet nyújthat a betegség ellen, de ez maximum hat hónap után megszűnik.

Magyarországon 1969-ben kezdődött meg a kanyaró elleni kötelező immunizálás, 1989. óta két oltásból áll a kanyaró elleni védelmet alkalmaznak, 1992. óta a 15 hónapos gyermekeknél MMR oltóanyaggal történik az oltás, és 11 éves korban újabb oltást kapnak kanyaró ellen a hosszú távú védelem biztosítása érdekében. Ennek megfelelően a 40 évesnél fiatalabbak legalább egy, a 28-29 évesnél fiatalabbak pedig két oltásból álló kanyaró elleni immunizációban részesültek. A kanyaró igen ragályos betegség, tehát a 40 évesnél idősebbek túlnyomó többsége természetes módon átvészelte a betegséget, így védettséggel rendelkezik.

Miután Magyarországon csaknem teljeskörű az átoltottság, ennek köszönhetően hazánkban szinte teljesen megszűnt a víruscirkuláció, 2001-ben diagnosztizálták az utolsó hazai eredetű megbetegedést, azóta évente 1-2 behurcolt esetre derül csak fény.

Az utazás halaszthatatlansága esetén a háziorvos segítségével át kell tekinteni a gyermekek oltási státuszát, és annak figyelembe vételével mérlegelni a teendőket. Egyes esetekben az oltást 15 hónaposnál fiatalabb csecsemő is megkaphatja – lehetőség szerintlegalább két héttel a tervezett utazás előtt - ilyenkor azonban újraoltással lehet biztosítani a megfelelő védettség kialakulását.Felnőttek önkéntes utazás előtti oltására az utazás és az egészségi állapot körülményeinek felmérését követően az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában, vagy az ÁNTSZ regionális nemzetközi oltóközpontjaiban, térítés ellenében kerülhet sor. Ehhez az oltóanyag gyógyszertári forgalomban érhető el.

További információk: www.oek.hu Utazás és egészség.

 

ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu