orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Kémiai biztonság: a hypon túl

2012.03.29. Nyomtatás
Twitter

Gyakorló pedagógusoknak, kémia tanároknak, védőnőknek, kémiai biztonsági felügyelőknek szervezett konferenciát az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) Budapesten.

A vegyi anyagok minden háztartásban megtalálhatók, így fontos, hogy már a gyermekekben is tudatosítsuk: a nagymama gyógyszere nem játék; a tisztítószerek ugyan szép színesek, ám mérgezőek. A legjobb, ha ezeket olyan helyen tároljuk, ahol a gyermekek nem férnek hozzá - hangzott el többek között az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Fodor Termében megrendezett programon.

Megnyitójában dr. Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos hangsúlyozta: a kémiai anyagok körülvesznek minket a hétköznapokban, az ipar újabb és újabb vegyületeket fejleszt ki. A folyamatos modernizációnak azonban hátrányai is vannak: a helytelen használat mérgezéses esetekhez, sérülésekhez vezethet. A cél a kockázatok elkerülése. Dr. Vokó Zoltán, az OEFI főigazgatója kiemelte: az egészségfejlesztő munka egyik legfontosabb színtere az óvoda, az iskola, ahol általában a hosszútávú egészségkockázatok kerülnek előtérbe (pl. az életmód, az alkoholfogyasztás, a szerhasználat megelőzése), a kémiai biztonság azonban kevesebb figyelmet kap, ezért is hiánypótló a konferencia. Dr. Major Jenő, az OKBI főigazgatója aláhúzta, Magyarországon a nem fertőző krónikus betegségcsoportok világviszonylatban is kiemelkedően gyakoriak. Ezek hátterében sokszor a különböző vegyi anyagok nem megfelelő kezelése, használata áll. 

Dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ Klinikai Toxikológiai Osztály főorvosa az úgynevezett designer-drogokról szóló előadásában arra figyelmeztetett: az újabb és újabb kábítószerek olyan sebességgel jelennek meg, hogy még a szakemberek számára is nehéz követni a változásokat. Míg korábban ismerték az anyagok összetételét, hatásait, a szerhasználati szokásokat, a kezelés lehetőségeit és a későbbi következményeket is, addig most gyakorlatilag „engedély nélküli emberkísérletek” tanúi. Az új szerek hosszútávú hatásai ugyanis megjósolhatatlanok. A szakember szerint a szülők és a pedagógusok legfontosabb feladata, hogy erre a változékonyságra, az ebből következő rendkívüli kockázatokra hívják fel a fiatalok figyelmét. Így lehet elérni, hogy adott pillanatban „nem”-et tudjanak mondani. A programon civil szervezetek is beszámoltak drogmegelőzési tevékenységükről.

Az előadások során elhangzott: a fiatalok alig-alig tudják, hogy mit jelentenek a vegyszereken elhelyezett piktogramok. Ebben előrelépést hoz az az európai uniós tervezet, amely 2015-től egységesítené és egyszerűsítené a figyelmeztető jelzéseket. Az elmúlt években hazánkban a mérgezéses esetek száma 14 és 16 ezer között váltakozott. Ennek fele öngyilkossági kísérlethez köthető, másik fele pedig véletlen baleset. Ez utóbbin belül 25 százalékot tesznek ki a 0-18 éves korosztályt érintő esetek. Leggyakrabban a gyógyszerek, ipari- és háztartási szerek okoznak mérgezést. 

Fontos tudni, hogy nincs általános szabály a mérgezett ellátására, a teendőkről az adott eset függvényében lehet dönteni, ha kell orvosi segítséget szükséges hívni. Ugyanakkor a legfontosabb a megelőzés. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a gyermekekben tudatosítsuk: a környezetükben lévő vegyi anyagok kockázatot hordoznak magukban. 

 

Országos Kémiai Biztonsági Intézet

Országos Egészségfejlesztési Intézet 

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu