orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Kémiai biztonság: nagyobb fegyelemre és figyelemre lenne szükség

2011.12.08. Nyomtatás
Twitter

Az elmúlt száz évben olyan ipari fejlődés történt a világban és kiemelten Magyarországon is, mely során a vegyi anyagok életünk elválaszthatatlan részévé váltak. Ezt felismerve az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2011. évet a „Kémia Nemzetközi Éve” címmel tisztelte meg.

Ugyanakkor a fenti növekedéssel párhuzamosan megjelent a kemizáció árnyoldala is: a vegyi katasztrófák, az egészség és a környezet nagyfokú károsítása. Az elmúlt években Magyarországon is több kémiai biztonságot érintő esemény volt, például a tiszai ciánmérgezés, a kolontári vörösiszap katasztrófa. Sajtóérdeklődést váltottak ki a biszfenol-A, a melamin, a dimetil fumarát és egyes ftalát vegyi anyagokkal kapcsolatos hírek is.

A kemizáció előnyei és árnyoldalai közötti egyensúly megtalálása volt a célja annak a konferenciának is, amely a kémiai biztonság szempontjából a „2011 – a Kémia Nemzetközi Éve” keretében tartott rendezvénysorozat záró eseményeként rendezett meg Budapesten az Országos Kémiai Biztonsági Intézet. Az előadások érintették a kémiai biztonság hazai szervezetének kialakítását, a hatóságok szerepét a lakosság egészségének védelmében, a kémiai kutatások és innovációk hazai koncepcióját, az Európai Közösség kémiai biztonsági vonatkozású jövőbeli szándékának témakörét.

Dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos előadásában arról beszélt, hogy kemizáció, kémiai anyagok nélkül nem tudunk élni, mert kényelmesebbé teszik az életünket, ám az általuk hordozott kockázatot minimalizálni kell. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem kell kémiai szerekkel mindent kiirtanunk magunk körül, hiszen az ember is egy biológiai rendszer része, és épp az az egyik feladatunk, hogy a természet kényes egyensúlyát fenntartsuk. A tisztifőorvos ismertetett néhány adatot is: 2010-ben közel 12 ezer bejelentett mérgezés volt Magyarországon, ez 15 százalékkal több, mint az előző évben. „Lehet, hogy a bejelentés is fegyelmezettebb volt, de több is lett a vegyi anyag a környezetünkben. Mindenképpen aggasztónak tekinthető ez a növekedés” – tette hozzá. A mérgezéseket túlnyomó részt gyógyszer és alkohol okozta, de még mindig gyakori a növényvédőszer által kiváltott mérgezés. Az esetek 12 százalékában gyermek volt a sérült. Nagyon fontos lenne a felvilágosítás és megelőzés, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a mérgezések 90 százaléka megelőzhető lenne!

A konferencia házigazdájaként dr. Major Jenő, az OKBI főigazgatója az Európai Unió kémiai biztonsági rendszerét ismertette. A Kémiai Biztonság Napja a Magyar Munkahigiénés és Kémiai Biztonsági Tudományos Társulat közgyűlésével zárult.

 

 

Országos Kémiai Biztonsági Intézet
ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály


Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu