orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Képzeld, anya, mit ettem ma!

2011.10.13. Nyomtatás
Twitter

Fórumot tartottak az átalakulóban lévő közétkeztetésről

2011. október 12.

Az óvodai és az iskolai közétkeztetés - néhány kivételtől eltekintve - sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás irányelveinek, ezért az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) saját vizsgálati eredményeire építve, a legújabb, nemzetközi szakirodalmi adatokat is figyelembe véve készítette el a táplálkozástudomány mai állásának megfelelő táplálkozás-egészségügyi ajánlását. Az augusztusi bevezetés óta eltelt időszak tapasztalatait most fórumon vitatták meg a közétkeztetésben résztvevő szakemberek.

Ahhoz, hogy az ajánlásból később jogszabály legyen, hosszabb idő kell, de már most lehetőség van a felkészülésre, illetve arra, hogy szükség szerint az ajánlást pontosítsuk – emelte ki a Közétkezetési Fórumon Dr. Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos.

Indokolttá tette a mai eszmecserét az is, hogy az elmúlt évek gyermekélelmezésével kapcsolatban több helyre érkeztek szülői panaszok, az élelmezési szakemberek pedig az új ajánlás részleteiről érdeklődtek – jelezte Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos.

A közétkeztetés sajnos jelenleg táplálkozási kockázatot jelent – hangsúlyozta Dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgató főorvosa. A gyermekkori elhízás egyre nagyobb probléma, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor a gyerekeink rövidebb ideig fognak élni, mint mi – hívta fel a figyelmet a főigazgató főorvos. Példaként említette, hogy a 2009-es óvodai közétkeztetési felmérés során egyetlen olyan intézmény sem volt, amelynek étrendje egyszerre felelt volna meg a csökkentett sóbeviteli ajánlásoknak, a megfelelően magas kalciumtartalomnak és az alacsonyabb zsírtartalomról szóló elvárásoknak. Pedig az étkezés betegségmegelőző hatását kutatások tanúsítják: gyerekeknél például a megfelelő étkezés javítja az iskolai teljesítményt, és mérhetően csökkenti a betegség miatti hiányzások számát. Már napi 5 adag zöldség, gyümölcs fogyasztásával évente 2,7 millió halálesetet lehetne megelőzni az európai régióban, ám a tapasztalatok szerint hazánkban a közétkeztetés nem biztosítja az ennek megfelelőmennyiséget.

Az egészségesebb étkezés az idősebb korosztályban is mérhetően javítaná az egészégi állapotot, mint azt az OÉTI vizsgálati eredménye mutatja. Ha a sóbevitelt hazánkban a jelenlegi napi 12-17 grammról 10 gramm alá lehetne szorítani, akkor a 40-65 évesek között több mint 11.000 agyvérzést, szívinfarktust lehetne megelőzni.

A hozzászólók kifejtették, hogy nem lesz könnyű az élelmezésvezetők feladata, mert egyszerre kell megfelelni az ajánlásnak, a szülők igényeinek és a gyerekek ízlésének, ám abban egyetértettek, hogy a váltás szükséges és elkerülhetetlen.

Felvetődött, hogy az eddiginél többe kerülne az új étrend, ám egy felszólaló a saját tapasztalatai alapján azt állította, hogy a magas cukortartalmú, finomított lisztből készített élelmiszerek, illetve a cukrozott tejtermékek, édességek arányának csökkenésével szabadulhat fel annyi forrás, amelyből több zöldséget és gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonafélét, halat lehet biztosítani. Költségcsökkentő tényező lehet az is, ha a konyhák helyi termelőktől vásárolják az alapanyagokat.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által szervezett Közétkeztetési Fórum zárásakor megfogalmazódott az igény, hogy az élelmezési szakemberek segítsék egymást mintaétrendek megosztásával.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu