orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Nemdohányzók védelme: Két hét – több mint kilencezer ellenőrzés

2013.03.05. Nyomtatás
Twitter

Ezer ellenőrzésre vetítve átlagosan 18 kifogásolni valót találtak a közegészségügyi felügyelők a február 18-án kezdődött, két héten át tartó akcióellenőrzés során. A megyei / fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény előírásainak betartását vizsgálták, több mint 9 ezer alkalommal. A kiszabott bírságok összege megközelíti az 5 millió forintot. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által koordinált akció tapasztalatairól dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos számolt be Budapesten.

A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény (Nvt.) 2012. január 1-jei módosítását követően harmadik alkalommal szervezett összehangolt ellenőrzési akciót az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH). A közegészségügyi felügyelők ezúttal több mint 9 ezer vizsgálatot folytattak le. Az elmúlt év, illetve a korábbi akcióellenőrzések tapasztalatait is felhasználva kiemelt figyelmet fordítottak azokra az egységtípusokra, ahol korábban az átlagosnál több problémával találkoztak. Így az összes ellenőrzés több mint negyedében a közterületeken vizsgálódtak, emellett kiemelten kezelték a munkahelyeket, a közforgalmú intézményeket (bevásárlóközpontokat, sportlétesítményeket, felsőoktatási intézményeket) valamint a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeket is. A közegészségügyi felügyelők munkáját közterület-felügyelők, rendőrök és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai is segítették, több mint 1.600 alkalommal. A munkaidőn túli vizsgálatok száma meghaladta a 750-et.

Az OTH összesítése szerint ezer ellenőrzésre átlagosan 18 kifogás jutott. Az összes szabálysértés több mint kétharmadát közterületeken követték el. Jellemző, hogy sokan figyelmen kívül hagyják a buszmegállókra vonatkozó tilalmat, illetve sok helyen a játszóterekről hiányoznak a tiltást jelző táblák, feliratok. A fővárosban több mint egy tucatnyi esetben szabtak ki egészségvédelmi bírságot olyanokkal szemben, akik aluljárókban gyújtottak rá.

Munkatársaink több vendéglátóhelyen találkoztak olyan helyzettel, amikor ugyan nem volt dohányzó személy a helyiségben, de egyértelműen megállapítható volt, hogy ott cigarettáztak (pl. hamutartó az asztalokon, érezhető füstszag, földön eldobált csikkek). Ilyenkor a tilalom betartatásáért felelős személyt büntették meg. Tolna megyében egy falusi vendéglátóhelyen olyan közegészségügyi állapotokkal szembesültek a felügyelők, hogy a létesítményt azonnal bezáratták.

A két hetes akcióellenőrzés során kiszabott bírságok mértéke várhatóan megközelíti az 5 millió forintot. Ennek döntő részét, több mint 3 millió forintot, szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeknek kell befizetniük, emellett a közterületi szabálysértések miatti büntetések összege is megközelíti az 1 millió forintot.

A közegészségügyi felügyelők már az akcióellenőrzés ideje alatt is számos helyen végeztek utóellenőrzést, és a jövőben is számolni kell azzal, hogy visszatérnek oda, ahol korábban szabálytalanságot találtak. Fontos kiemelni, hogy az Nvt. előírásainak betartását a közegészségügyi felügyelők nem csak az akcióellenőrzések alkalmával, hanem azon kívül is, folyamatosan vizsgálják. 

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu