orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Május 5.: Kézhigiénés Világnap

2013.05.03. Nyomtatás
Twitter

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések világszerte több százmillió pácienst érintenek évente. Ezen fertőzések túlnyomó többsége szennyezett kéz közvetítésével terjed egyik betegről a másikra, ezért a helyes és megfelelő gyakorisággal végzett kézhigiéne az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének elsődleges, bizonyítottan hatásos, egyszerű és költséghatékony módja.

A WHO felhívására Magyarország 2010-ben csatlakozott a „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért” (Global Patient Safety Challange) c. programhoz vállalva az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére irányuló tevékenységek támogatását, különös tekintettel a kézhigiénés gyakorlat javítására.

A „Kézhigiéne az egészségügyi ellátásban” című WHO irányelv tudományos bizonyítékokon alapuló ajánlásokat tartalmaz az egészségügyi szolgáltatásban szükséges kézhigiéne gyakorlatához.

A  2011-évben meghirdetett WHO program célja az betegellátó intézmények kézhigiénés tevékenységének a felmérése volt. A felmérés végrehajtásához a WHO egy ún. kézhigiénés önértékelési rendszert dolgozott ki, melyben a kérdésekre adott válaszok alapján lehetett jellemezni az adott fekvőbeteg ellátó intézmény kézhigiénés gyakorlatát, felkészültségét. Ehhez a programhoz jelentős számban csatlakoztak kórházak és a 2012-évi felmérések eredményeiről 2013. május 8-án Budapesten a „Kézhigiénés világnap” alkalmából rendezett tudományos ülésen számolnak be a felmérések eredményeiről. Az eredmények kiértékelése alapján lehet megfogalmazni a kézfertőtlenítési compliance emelésének  a  további feladatait és a szükséges fejlesztéseket.

A  kézfertőtlenítés az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik legfontosabb eszköze. A WHO nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak az egészségügyi dolgozók ismerjék a kézhigiéne jelentőségét és alkalmazzák megfelelően a kézfertőtlenítést, hanem a  betegek és hozzátartozóik bevonását is javasolják. Különböző tájékoztató anyagok, plakátok rendelkezésre bocsátásával fel kell hívni a figyelmet a kézhigiéne szerepére a fertőzések megelőzésében és a helyes kézfertőtlenítés gyakorlatra.

A WHO 2012-évben kiadott irányelve  a járóbetegellátás mellett az otthonápolás és a tartós betegápolás területén alkalmazható kézhigiénés gyakorlatra hívja fel a figyelmet. (Hand Hygiene in Outpatient and Home-based Care and Long-term Care Facilities)

 

További információk a WHO honlapján találhatók:

http://www.who.int/gpsc/5may/EN_PSP_GPSC1_5May_2013/en/index.html

http://www.who.int/gpsc/5may/5may2013_patient-participation/en/index.html 

Letölthető plakátok:

A kézhigiéné 5 momentuma

Alkoholos kézbedörzsölés

Fertőtlenítő kézmosás

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu