orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Kézmosás = kevesebb fertőzés!

2011.03.01. Nyomtatás
Twitter
„Nemzeti kézhigiénés kampány” indul.
  • Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések akár 50-70%-al is csökkenthetők 

  • A kórházi fertőzések átlagosan 4 nappal hosszabbítják meg a kezelést

  • Hazánkban évente 90 ezer ilyen eset fordul elő

  • A fertőzések megelőzésében a kézhigiéne az egyik legfontosabb elem

Semmelweis Ignác már a XIX. század közepén felfedezte, hogy mennyire fontos a gyógyító munkában a kézmosás. Rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után mentek át a szülészeti osztályra, s ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandós nőket. Azóta orvostudományi alapvetés a gyógyító munkában a kézfertőtlenítés. Magyarországon évente körülbelül 90.000 úgynevezett „nosocomiális”, vagyis az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés fordul elő. Nemzetközi adatok szerint az ilyen jellegű esetek átlagosan 4 nappal hosszabbítják meg a kórházi kezelést, míg hazánkban évente összesen 360.000 többlet ápolási napot okoznak. Van azonban megoldás!

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések akár 50-70%-a megelőzhető. Az úgynevezett „infekciókontroll”, vagyis például a fertőtlenítés, a sterilizálás, a védőeszközök használata és természetesen az olyan egyszerű módszerek, mint a kézmosás, segíthetnek ebben. Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések túlnyomó többsége közvetlen érintkezéssel terjed, azaz a beteget ellátó személyzet kezéről kerülhet át a kórokozó egyik betegről a másikra. Ezért az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében a kézhigiéne az egyik legfontosabb elem.

A kézhigiéne fontosságára hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik kiemelt programja is: Ments Életeket: Moss Kezet. Ehhez kapcsolódva indul el hazánkban – az Országos Tisztifőorvosi hivatal kezdeményezéséből és támogatásával – a „Nemzeti kézhigiénés kampány”. A cél, hogy egyre kisebb kockázatot jelentsenek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, egyre kevesebb beteg fertőződjön meg és az ebből következő halálesetek számát a lehető legalacsonyabbra szorítsák, a kézhigiénés gyakorlat javítása illetve fejlesztése révén. Ennek érdekében az Országos Epidemiológiai Központ egy módszertani levelet adott ki, amely a WHO kézhigiénés irányelvén alapul, illetve az ANTSZ honlapján (www.antsz.hu) elérhető a WHO kézhigiéne oktató diasor a WHO kézhigiénés irányelvelvéről és a kézhigiéne fejlesztési stratégiája és eszközei.

A kézhigiénés gyakorlat fejlesztési stratégiájának legfontosabb elemei:

  • A beteg közvetlen környezetében álljon rendelkezésre alkoholos kézfertőtlenítő szer

  • Egészségügyi dolgozók rendszeres képzése

  • Állandó ellenőrzés

  • Figyelemfelkeltő kampányok, emléketető poszterek

  • A betegbiztonságot szem előtt tartó intézményi környezet

A helyes kézhigiénés gyakorlat elsődleges, bizonyítottan hatásos, egyszerű és költséghatékony módszer az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében. Erre hívja fel a figyelmet a „Nemzeti kézhigiénés kampány” is.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztály
ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu