orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

A megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei által elrendelt kötelező tüdőszűrések listája 2013.

2012.05.11. Nyomtatás
Twitter

(folyamatos frissítés)

A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet szerint a gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szűrővizsgálatát rendelheti el, ha a tárgyévet megelőző évben a tuberculosis incidencia (adott időtartam alatt újonnan keletkező esetek gyakorisága) értéke a területen meghaladta a 25 százezreléket.

Az elrendelt szűrővizsgálatokra azok a 30 évesnél idősebb lakosok kötelezhetők, akik a vizsgálatot elrendelő megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv területén huzamos jelleggel tartózkodnak.

A szűrővizsgálat alól mentesülnek azok a személyek, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetőleg a tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak. Az érintettek a szűrővizsgálat helyéről és időpontjáról névre szólóan kapnak értesítést.

Csongrád megye
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének 2012.-ben hozott határozata alapján kötelező tüdőszűrés elrendelésére került sor Kistelek települést érintően.

Főváros, Pest megye
Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2012. június 8-án kelt határozata értelmében kötelező tüdőszűrést rendelt el a fővárosi és megyei tisztifőorvos Budapest főváros területén, valamint Pilisvörösvár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Pilisszántó, Pilisjászfalu, Piliscsaba, Gyömrő, Maglód, Ecser, Mende, Nagytarcsa, Csömör, Vecsés, Gyál, Felsőpakony, Ócsa, Halásztelek településeken élő, állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, illetve a fenti településeken huzamos jelleggel tartózkodó 30 éves és ennél idősebb lakosság körében. A határozat végrehajtásnak határideje 2012. július 1-től 2013. június 30-ig terjed. 

Hajdú-Bihar megye

Az epidemiológiai adatok ismeretében az országos és a regionális tüdőgyógyász szakfőorvos javaslatának megfelelően Hajdú-Bihar megye egész területén a megyei tisztifőorvos kötelező tüdőszűrést rendelt el 2012. június 28-án kelt határozatában.  A kötelező tüdőszűrés mintegy 354 ezer, 30 éves és ennél idősebb lakost érint. A szűrővizsgálat alól mentesülnek azok a személyek, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetőleg a tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak. Az elrendelő határozat visszavonásig érvényes.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tisztifőorvosa a megye közigazgatási területén kötelező tüdőszűrő vizsgálatot rendelt el 2013. május 13.-án kelt határozatában a megye területén élő 30 éves és annál idősebb lakosokat, illetve a huzamos jelleggel a megyében tartózkodó személyeket érintően. A határozat végrehajtásának határideje 2013. december 31.

Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei
OTH Járványügyi Főosztály
OTH Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu