orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Közös munka a nemdohányzók védelmében és a dohányzás visszaszorítására

2012.05.16. Nyomtatás
Twitter

Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérésben vesz részt hazánk 2012. május 4. és 24. között. A projekt része annak a folyamatnak, mellyel a nemdohányzók védelméről szóló törvény hatásait vizsgálják. Szintén ezen folyamat részeként dolgozták ki azt a programot, ami a szórakoztató és vendéglátó egységek belső terében vizsgálja a levegő minőségét. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a WHO Magyarországi Iroda, az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Országos Környezetegészségügyi Intézet a nemdohányzók védelmében, illetve a dohányzás visszaszorítására tett közös erőfeszítéseiről számolt be sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény (NVT) 2012. január 1. napján életbe lépett módosítása értelmében tilos a dohányzás valamennyi zárt légterű, közforgalmú helyiségben. A szigorítás hatásának mérésére az Országos Környezetegészségügyi Intézet Levegőhigiénés Osztálya, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontja és a VI., VII., VIII., IX. kerületi népegészségügyi intézetek munkatársai közös programot dolgoztak ki. Ennek során a szálló por 2,5 μm alatti tartományát (PM2,5) vizsgálták, mivel a cigarettákból származó dohányfüst részecske átmerője a finom és ultra finom (0,02-2μm) részecsketartományba esik. 

A végzett felmérés eredményei egyértelműen igazolták, azt a felvetést, hogy a dohányzást tiltó rendelkezések hatására a beltéri légszennyezettségben jelentős lehet a javulás. Ha egy helyiségben dohányoztak, akkor a vizsgálat magasabb (PM2,5) koncentrációt mutatott, ehhez képest 89%-os csökkenést mutattak ki a dohányzás megtiltását követően. Igazolták azt is, hogy a belső terekben a magas 2,5μm alatti szálló por koncentráció legfőbb forrása a dohányfüst.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény hatásmonitorozásának egy másik elemeként hazánk az idén is részt vesz a Nemzetközi Ifjúsági Dohányzásfelmérés (Global Youth Tobacco Survey - GYTS) elnevezésű kutatásban, melyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, az amerikai Betegség Megelőzési Központ (CDC) az ENSZ Gyermekjogi Szervezetével (UNICEF) együttműködésben, 1998-ban indított útjára. Az egész világra kiterjedő projekt célja, hogy információt gyűjtsön a 13-15 éves fiatalok dohányzási szokásairól, attitűdjéről.

A felmérésben 2003-ban és 2008-ban is részt vett Magyarország. Ezek eredménye alapján megállapítható, hogy az adott időszakban szinte mindegyik dohányzással kapcsolatos mutató javult. A dohányzást kipróbálók aránya 66%-ról 58%-ra, a jelenleg dohányzók aránya 28%-ról 23%-ra csökkent. Különösen figyelemre méltó, hogy az otthonában passzív dohányzásnak kitett fiatalok aránya a felére, 84%-ról 43%-ra esett vissza.

Jelentős csökkenést figyeltek meg a dohánytermékekhez való hozzáférés terén. A szabályok értelmében 18 évesnél fiatalabb vásárlónak tilos dohányterméket eladni. 2003-ban a fiatalok 71%-a számolt be arról, hogy ennek ellenére kiszolgálták őket, ez az érték 2008-ra 52%-ra csökkent. Kedvezően alakult a fiatalok körében a közösségi területekre vonatkozó dohányzási tilalom támogatottsága is. Sajnos a javuló tendenciák ellenére a népegészségügyi mutatók értékei még mindig igen kedvezőtlenek voltak.

A WHO engedélyével és szakmai együttműködésével valamint támogatásával 2012-ben megvalósuló hazai kutatás aktualitását a nemdohányzók védelméről szóló törvény hatásainak vizsgálata is adja. Célja, hogy felmérje a fiatalok dohányzással kapcsolatos ismereteit, attitűdjeit, viselkedését és ezek egészségre gyakorolt hatásának megértését. A gyerekekre vonatkozóan e kutatás segítségével kapnak képet a szakemberek a dohányzással kapcsolatos fontosabb mutatókról. Ugyan a törvény elsődlegesen a passzív dohányzás visszaszorítására irányul, de a dohányzás, mint elfogadott társadalmi norma visszaszorítása révén, önmagában is, és különösen az egyéb beavatkozásokkal együtt (pl. iskolai dohányzás megelőzési programok, kommunikációs kampány) remélhetőleg tovább csökkenti a fiatalok körében a dohányzásra rászokók arányát.

A kutatásban 160 iskola, illetve 4400 gyerek vesz részt. Az adatfelvétel május 4. és 24. között zajlik. Az előzetes eredmények júliusban várhatók.


 

Országos Egészségfejlesztési Intézet

Országos Környezetegészségügyi Intézet

WHO Magyarországi Iroda

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu