orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Fotóriporterek, operatőrök az Influenza Laboratóriumban

2012.11.08. Nyomtatás
Twitter

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Virológiai Főosztálya az influenza szezon kommunikációját segítendő szervezett egyszeri fotózási és vágókép készítési lehetőséget az OEK Légúti Vírus Osztályának Influenza Laboratóriumába.

Hazánk járványügyi biztonsága három alappilléren nyugszik:

  1. Epidemiológiai (járványügyi) felügyelet, ami a gyakorlatban a fertőző betegségekkel kapcsolatos bejelentési kötelezettséget jelenti.
  2. Mikrobiológiai tevékenység, vagyis szakmai támogató munka, többek között a laboratóriumok segítségével.
  3. Kötelező és ajánlott védőoltások rendszere, ami a fertőző betegségek, a járványok kialakulásának megelőzését, visszaszorítását szolgálja.

Az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi mikrobiológiai megfigyelő rendszert működtet. A szakemberek mindezek segítségével folyamatosan felügyelik hazánk járványügyi helyzetét, sőt gyakorlatilag az időjárás-jelentéshez hasonló előrejelzések készítésére képesek.

E tevékenység bemutatásához köszönjük a sajtó eddigi és ez utáni támogatását is. Munkájukhoz segítségül szerveztük meg az OEK Légúti Vírus Osztályának Influenza Laboratóriumában a fotózási, vágóképezési lehetőséget. A felvételek az influenza vírusfertőzéssel összefüggő témákhoz használhatók illusztrációként.

A rizikócsoportokba tartozók az idén is térítésmentesen kaphatják meg a szezonális influenza elleni védőoltást. A vakcinát már most érdemes kérni! Az oltás beadhatóságát akadályozó lázas fertőző légúti megbetegedések ugyanis még ritkák és ilyenkor a háziorvosok is kevésbé leterheltek, mint a hűvösebb időjárással együtt járó megfázásos időszakban. Így nem csak a sorban állást lehet elkerülni, de azt is, hogy éppen a rendelőben kapjunk el valamilyen más, felső légúti megbetegedést okozó vírust. Az 1.3 millió térítésmentes oltóanyag kiszállítása a múlt héten hétfőn kezdődött meg és e hét péntekig minden kistérségbe eljut. Így legkésőbb a jövő héten már minden háziorvosi rendelőben lehetőség lesz a védőoltás beadatására. Sok helyen már most is kérhető. Hasonló a helyzet a kisgyermekeknek illetve a vérzékenyeknek szánt ingyenes vakcinákkal, ezek elérhetőségéről a háziorvos tud felvilágosítást adni. Influenza elleni védőoltást természetesen azok is kérhetnek, akik nem jogosultak térítésmentes vakcinára: a gyógyszertárakban többféle készítmény is elérhető.

A szezonális influenza elleni védőoltás segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, de akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést, a munkából való kiesést!

 

Országos Epidemiológiai Központ

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu