orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Nemzetközi legionella szeminárium hat ország részvételével

2013.02.26. Nyomtatás
Twitter

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ad helyszínt 2013. február 25-28. között az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (angol nevén European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) által évente megrendezésre kerülő legionárius betegség tanfolyamnak. A négy napos képzésen hat ország (Görögország, Hollandia, Litvánia, Magyarország, Málta és Svédország) település-egészségügyi és járványügyi szakemberei, illetve mikrobiológusai vesznek részt.

A betegséget a természetes és mesterséges vizekben előforduló Legionella baktériumok okozzák. A legionárius betegség (köznapi nevén „légiós betegség“) tüdőgyulladással jár, amely gyakran súlyos lefolyású, halálozási aránya 10-30% között mozog Magyarországon.

A kórokozó nem terjed emberről emberre. A legionárius betegség a Legionella baktériumokat tartalmazó finom vízpermet belégzését követően alakulhat ki.

Korábban túlértékelték a klímaberendezések szerepét, azt gondolták, hogy csak a nem rendszeresen ellenőrzött és karbantartott légkondicionálók terjeszthetik a Legionella baktériumokat. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van. Kockázatot jelenthetnek azok a 20 és 50 °C közötti hőmérsékletű vizet tartalmazó berendezések vagy rendszerek, amelyek működése során finom vízpermet keletkezhet, így például a használati melegvíz-rendszerek, pezsgőmedencék, nedves hűtőtornyok, szökőkutak stb.

A tanfolyam célja, hogy a résztvevők jobban megismerjék a legionella szempontjából kockázatot jelentő közegeket, és elsajátítsák a kockázatbecslés és a kockázat csökkentésének módjait, továbbá a legionárius betegség járványok kivizsgálásához szükséges ismereteket. A képzés során szerzett tapasztalatok gyakorlatban történő alkalmazása hozzájárul a legionárius betegség megelőzéséhez, és hosszú távon európai szinten csökkenhet a megbetegedések előfordulása.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu