orszagos_intezetek.png
gyermekalapellatas_hu.png
egeszseg_hu
banner_egeszsegfejlesztes_folyoirat.png
Méregközponti bejelentés
norveg_vedono.png
Főoldal » Felső menü » Rólunk » Sajtó » Archívum

Tisztelt Látogató!

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu), valamint az országos intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

Nincs és nem volt egészségügyi kockázata a légtérbe került jód-131 részecskéknek

2011.11.17. Nyomtatás
Twitter

2011. november 17.

Nincs és nem is volt egészégügyi kockázat a feltehetően a csillebérci Izotóp Intézet Kft-től a légtérbe került jód-131 részecskék miatt. Valamennyi mérési adat azt támasztja alá, hogy a légtérbe került, enyhén megnövekedett aktivitáskoncentráció is messze alatta maradt a megengedett határértékeknek. Eszerint 2011. január-május között a gyártási tevékenység során a kibocsátás mértéke, az aktivitáskoncentráció kb. 300 GBq volt, míg 2011. szeptember-november között 324 GBq. Az éves kibocsátási korlát az Intézet esetében 1.600 GBq, azaz a mért értékek együttesen sem érik el a határérték 40 százalékát.

A környezetellenőrző állomások által mért értékek azt jelzik, hogy azoknak semmilyen egészségügyi, sugáregészségügyi kockázatuk a lakosság számára nem volt.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
www.antsz.hu